V receptářích našich babiček bývaly stálicí

Malá jídla Přílohy Rychlé Slané pečivo

 // 

Bramborové placky se škvarky z trouby

Voňavé, zlatavé, křupavé. Existují na ně desítky receptů, dnes je ale peče už jen málokdo. Škvarkové placky ve všech možných variantách jsou přitom pochoutkou, které se nedá odolat. Nejde navíc o nic složitého ani zdlouhavého – však je vyzkoušejte sami. Tady je recept na škvarkové placky z bramborového těsta, tak jak je dělám já.

 

Bramborové placky se škvarky

  • doba přípravy: asi 15 minut vaření brambor + aspoň hodina na jejich zchladnutí + asi 30 minut příprava těsta + asi 25 minut pečení
  • obtížnost: snadné

 

suroviny:

  • 500 g brambor
  • 1 vejce
  • 200-300 g polohrubé mouky
  • 170 g vepřových škvarků
  • kmín
  • sůl
  • mletý pepř

 

postup:

Oloupané brambory uvařím v silně osolené vodě a nechám aspoň hodinu (ideálně přes noc) zcela zchladnout. Najemno je nastrouhám, přidám mouku, jemněji rozsekané škvarky, vejce, pepř, kmín a sůl a rychle zpracuji ve vláčné těsto, které se nelepí, v případě potřeby přisypu ještě trochu mouky. Těsto přendám na pomoučený vál a pomoučeným válečkem vyválím placku o síle asi 1 centimetr, pokud se těsto přitom lepí, opatrně ještě další moukou podsypu. Ostrým nožem nebo rádýlkem rozkrájím na jednotlivé placky, přendám je na plech vyložený pečícím papírem a peču v troubě do zlatova při 200 stupních asi 10 – 15 minut po každé straně.

 

Ještě něco k tomu:

  • Čím více do těsta přidáte mouky, tím tvrdší a méně chutné placky budou. Platí to jak pro samotné zpracování těsta, tak i pro podsypávání moukou na vále.
  • Bramborové těsto po nastrouhání brambor zpracujte rychle, jinak řídne.
  • Do těsta můžete přidat dle chuti nejrůznější jemně sekané, ideálně zelené bylinky (libeček, saturejku, majoránku, estragon, rozmarýn) nebo utřený či rozmačkaný česnek.

1 komentář u „V receptářích našich babiček bývaly stálicí“

  1. Tyto placky dělávala moje babička v trošku dietnějším vydání bez škvarků přímo na plotně. Jako dítě jsem je milovala se sklenicí čerstvého mléka. Jsou vynikající jako příloha nebo i jen tak třeba se zelím.

    Odpovědět

Napsat komentář: Raduška Zrušit odpověď na komentář

Vyžadované informace jsou označeny *