Vánoce v létě

Malá jídla

 // 

Pečenáče z kapra

Půjdu s pravdou ven. Kapra u nás doma opravdu moc nemusíme. Ani o Vánocích, natož jindy. Však ty řeči určitě znáte: mdlá, bahnitá chuť, samé kosti… Odjakživa proto dáváme přednost jiným, dle našeho „fajnovějším“ rybám. Co se ale loni nestalo: O vánočních svátcích nám sousedka přinesla celého vykuchaného kapra, ať si ho prý uděláme. Co proboha s ním?!? Skončil ještě syrový v mrazáku.

Dost dlouho jsem se odhodlával k činu, až jsem po několika měsících kapříka z mrazáku vysvobodil a nechal rozmrazit. Jasně, zkusím pečenáče! Našel jsem si pár receptů, podle svého odhadu zkombinoval a upravil ideální poměr octu a vody i soupis koření. Rozporcovaný, osmažený v trojobalu a naložený kapřík tak brzy začal znovu odpočívat, tentokrát ve sklenici v lednici. Po necelém měsíci, přesněji řečeno tento týden jsem s velkými obavami sklenici otevřel a domácí pečenáče k večeři naservíroval. Úspěch to byl vážně ohromný! Prakticky všechny kosti ty tam a hlavně, chuť skutečně delikátní! Asi začneme kupovat kapra.

Pečenáče z kapra

  • doba přípravy: asi 90 minut + asi 4 týdny odležení v chladnu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: asi 4

suroviny:

  • 1 vykuchaný kapr
  • 250 ml lihového octa
  • 750 ml vody
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • půl lžíce soli
  • 2 středně velké mrkve
  • 1 kořen petržele
  • 2 středně velké cibule
  • 4 bobkové listy
  • 2 hřebíčky
  • 4 nová koření
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • 10 černých pepřů
  • špetka mletého černého pepře
  • 10 snítek zeleného tymiánu
  • 2 snítky čerstvého libečku

na obalení a usmažení kapra:

  • 2 vejce
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • rostlinný olej

postup:

Vykuchaného kapra omyju, osuším a rozkrájím na podkovy. Ty osolím a opepřím, postupně obalím v hladké mouce, osolených rozšlehaných vejcích a ve strouhance a dozlatova usmažím v rozpáleném oleji. Nechám zcela vychladnout.

Na nálev přivedu k varu ocet s vodou a kořením – celým i mletým černým pepřem, bobkovým listem, hořčičným semínkem, hřebíčkem a novým kořením, přidám i plátky očistěné mrkve a petržele. Vše nechám asi 5 minut povařit. Nálev nechám skoro úplně zchladnout.

Do větší sklenice skládám střídavě osmaženého kapra, plátky mrkve a petržele z nálevu, oloupanou a na kolečka nakrájenou cibuli,  libeček i tymián a postupně přitom vše zalévám ještě vlahým nálevem i s kořením. Celý pevný obsah sklenice by měl být potopený v nálevu. V lednici nechám odležet asi 4 týdny.

Nejlépe chutná s domácím kváskovým pečivem, třeba s česnekovým chlebem.

Pečenáče z kapra

Ještě něco k tomu:

  • Kapří porce smažím poměrně zprudka, aby byly dozlatova, ale ne úplně měkké, jinak by se v nálevu rozpadaly.
  • Nemáte-li čerstvý libeček a tymián, použijte je sušené a svařte v nálevu společně s kořením.
  • Máte-li rádi pikantnější chuť, můžete při přípravě nálevu přidat i špetku chilli.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *