Půjdu s pravdou ven. Kapra u nás doma opravdu moc nemusíme. Ani o Vánocích, natož jindy. Však ty řeči určitě znáte: mdlá, bahnitá chuť, samé kosti… Odjakživa proto dáváme přednost jiným, dle našeho „fajnovějším“ rybám. Co se ale loni nestalo: O vánočních svátcích nám sousedka přinesla celého vykuchaného kapra, ať si ho prý uděláme. Co proboha s ním?!? Skončil ještě syrový v mrazáku.
Dost dlouho jsem se odhodlával k činu, až jsem po několika měsících kapříka z mrazáku vysvobodil a nechal rozmrazit. Jasně, zkusím pečenáče! Našel jsem si pár receptů, podle svého odhadu zkombinoval a upravil ideální poměr octu a vody i soupis koření. Rozporcovaný, osmažený v trojobalu a naložený kapřík tak brzy začal znovu odpočívat, tentokrát ve sklenici v lednici. Po necelém měsíci, přesněji řečeno tento týden jsem s velkými obavami sklenici otevřel a domácí pečenáče k večeři naservíroval. Úspěch to byl vážně ohromný! Prakticky všechny kosti ty tam a hlavně, chuť skutečně delikátní! Asi začneme kupovat kapra.
Pečenáče z kapra
- doba přípravy: asi 90 minut + asi 4 týdny odležení v chladnu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: asi 4
suroviny:
- 1 vykuchaný kapr
- 250 ml lihového octa
- 750 ml vody
- 1 lžíce krupicového cukru
- půl lžíce soli
- 2 středně velké mrkve
- 1 kořen petržele
- 2 středně velké cibule
- 4 bobkové listy
- 2 hřebíčky
- 4 nová koření
- 1 lžíce hořčičného semínka
- 10 černých pepřů
- špetka mletého černého pepře
- 10 snítek zeleného tymiánu
- 2 snítky čerstvého libečku
na obalení a usmažení kapra:
- 2 vejce
- hladká mouka
- strouhanka
- sůl
- mletý černý pepř
- rostlinný olej
postup:
Vykuchaného kapra omyju, osuším a rozkrájím na podkovy. Ty osolím a opepřím, postupně obalím v hladké mouce, osolených rozšlehaných vejcích a ve strouhance a dozlatova usmažím v rozpáleném oleji. Nechám zcela vychladnout.
Na nálev přivedu k varu ocet s vodou a kořením – celým i mletým černým pepřem, bobkovým listem, hořčičným semínkem, hřebíčkem a novým kořením, přidám i plátky očistěné mrkve a petržele. Vše nechám asi 5 minut povařit. Nálev nechám skoro úplně zchladnout.
Do větší sklenice skládám střídavě osmaženého kapra, plátky mrkve a petržele z nálevu, oloupanou a na kolečka nakrájenou cibuli, libeček i tymián a postupně přitom vše zalévám ještě vlahým nálevem i s kořením. Celý pevný obsah sklenice by měl být potopený v nálevu. V lednici nechám odležet asi 4 týdny.
Nejlépe chutná s domácím kváskovým pečivem, třeba s česnekovým chlebem.
Ještě něco k tomu:
- Kapří porce smažím poměrně zprudka, aby byly dozlatova, ale ne úplně měkké, jinak by se v nálevu rozpadaly.
- Nemáte-li čerstvý libeček a tymián, použijte je sušené a svařte v nálevu společně s kořením.
- Máte-li rádi pikantnější chuť, můžete při přípravě nálevu přidat i špetku chilli.