Velikonoční nádivka z Vysočiny

Hlavní jídla

 // 

Dlouhá léta byla velikonoční nádivka u nás upečená tradičně podle osvědčeného receptu, který jsem už před řadou let vychytal ku obrazu svému. Snad jen jednou, dvakrát byla trochu jiná, to když svátky připadly na brzký, ještě chladný čas, a tak jsem do nádivky místo kopřiv použil špenát nebo polníček.

Letos jsem se ale odhodlal ke změně. Zaujalo mě totiž předvelikonoční vyprávění známého českobudějovického kuchaře Petra Stupky, kdy zmiňoval letitý rodinný recept na údajně skvělou nádivku, který se dědí z generace na generaci a který prý pochází z rodiště jeho otce, z Roučkovic u Pacova na Vysočině. Petr Stupka tuhle hlavičku, jak se velikonoční nádivce dřív hlavně říkávalo, peče každoročně prý ve velkém, protože je prostě vynikající, a to jak teplá, tak i studená.

Inu, neodolal jsem a letos sáhnul po tomto receptu. Oproti tomu mému je v téhle nádivce kromě rohlíků i hrubá pšeničná krupice, místo mléka Petr Stupka přidává uzený vývar a také nešetří česnekem. A další podstatný rozdíl: Nádivka je kynutá, tedy s droždím. S její přípravou je tedy třeba začít už poránu 🙂

Výsledek? Nejsem si vůbec jistý tím, zda příští rok o Velikonocích nezopakuju právě tento recept. Tak moc je skvělý 🙂

Roučkovická velikonoční nádivka

Roučkovická velikonoční nádivka

  • doba přípravy: celkem asi 75 minut + zchladnutí uvařeného masa a vývaru + asi 20 a 30 minut kynutí + asi 45 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 8

suroviny:

  • 500 g uzené krkovice (bez kosti)
  • 500 ml vývaru z uzeného masa
  • 5 starších rohlíků
  • velká mísa mladých listů kopřivy
  • 1 svazek petrželové natě
  • 20 g čerstvého droždí
  • půl lžičky cukru
  • 100 g pšeničné krupice
  • 5 vajec
  • 1 palice česneku
  • 2 špetky mletého muškátového květu
  • mletý černý pepř
  • sůl

na vymazání a vysypání pekáčku:

  • sádlo
  • strouhanka

postup:

Uzené maso předem uvařím, pokud je to třeba, vývar i maso nechám zchladnout, maso nakrájím na asi centimetrové kostky.

Rohlíky nakrájím také na kostky a v mírně rozehřáté troubě nechám na plechu trochu, ale ne úplně vysušit.

Lístky čerstvě nasbíraných kopřiv otrhám od stonků, dobře propláchnu, spařím horkou vodou a nechám dobře okapat, zbývající vodu z nich trochu vymačkám a nahrubo je nasekám. Najemno nasekám i omytou a okapanou petrželovou nať. Připravím si i stroužky česneku, které oloupu.

Do velké hluboké mísy naleju zchladlý uzený vývar, do něj rozdrobím čerstvé droždí, přidám cukr a ruční metlou dobře prošlehám. Přidám krupici, opět dobře promíchám a kvasnice nechám vzejít, trvat to bude asi 20 minut.

Troubu nechám předehřát na 160 stupňů. Větší pekáč vymažu sádlem a vysypu strouhankou.

Do vzešlého těstíčka v míse rozšlehám vejce, přidám pokrájené kopřivy a petrželovou nať, dobře promíchám. Přidám prolisovaný česnek, mletý muškátový květ a mletý černý pepř, sůl a nakrájené maso, znovu dobře promíchám. Nakonec zlehka vmíchám kostičky rohlíků a těsto urovnám do připraveného pekáče. Nechám během asi 30 minut trochu nakynout.

V rozehřáté troubě peču asi 45 minut, dokud nádivka není na povrchu lehce zlatavá a uvnitř pevná, o čemž se přesvědčím špejlí.

Nádivku nechám trochu zchladnout, pak jednotlivé porce rozdělím na talíře.

Teplou nádivku nejčastěji podávám s trochou bramborové kaše, dobrá je i studená s chlebem nebo jen tak. Doplňuji ji kyselými okurkami, nakládanou červenou řepou, čalamádou nebo salátem z kysaného zelí.

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené množství surovin vystačí na nádivku do plechu o velikosti zhruba 20 krát 35 centimetrů. Dvojitou dávku dělám do standardně velkého hlubokého plechu do trouby.
  • V troubě částečně vysušené kostky rohlíků je třeba do těsta nádivky zamíchat až na závěr a opravdu jen zlehka, aby nasákly co možná nejméně tekutiny a nerozmočily se.
  • Původní recept nepočítá s přidáním petrželové natě, já ji ale mám ve velikonoční nádivce rád. Někdy přidávám i trochu dalších bylinek, třeba libeček nebo pažitku.
  • Některá uzená masa jsou již tepelně zpracovaná a není je tak třeba vařit. Pokud nemám po ruce uzený vývar, pomohu si vepřovým nebo hovězím vývarem, ve kterém povařím na velmi drobné kostičky pokrájený kousek dobře vyuzeného špeku, případně i kůži ze špeku.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *