Wurstsalát, bavorská specialita

Malá jídla

 // 

Tenhle salát znám z Německa, kde je hodně oblíbený, docela často se ale dělá i ve Švýcarsku. Základ je velmi jednoduchý: měkký salám, tvrdší sýr, kyselé okurky a cibule, k tomu jednoduchá octovo olejová zálivka. I v tomto případě se potvrzuje, že v jednoduchosti je síla. Tenhle salát je totiž ukrutně dobrý a hodně jedlý 🙂 Může zafungovat nejen jako vydatnější svačina, ale i jako studená večeře.

Zatím naposledy mně wurstsalát připomněl oblíbený šéfkuchař Jan Punčochář ve své restauraci U Matěje, kde ho mívali mezi předkrmy. Od té doby se u nás doma objevuje pravidelně.

Podstatné samozřejmě je, aby jednotlivé použité ingredience byly skutečně kvalitní. Měkký salám je nejvhodnější jemnější chuti, typu lyonský, použít ale lze i silnější, střívka zbavenou bavorskou bílou klobásu. Sýr by měl být ementálského typu, tedy výraznější chuti, sáhnout se dá i po goudě, ale s tou už wurstsalát, aspoň co se mě týče, trochu chuťově ztrácí. Rád ještě přidávám špetku chilli (nebo, chci-li mít chuť ještě trochu ostřejší, použiju po vzoru Jana Punčocháře papričku jalapeňo), dobře si ve wurstsalátu zahraje i jemně nasekaná hladkolistá petrželka. A co k tomu? Nejlépe čerstvě upečený, pěkně křupavý domácí rohlíček nebo – stylově – louhovaný preclík 🙂

Wurstsalát

  • doba přípravy: asi 10 minut + asi 1 hodina odležení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 300 g měkkého salámu (nakrájeného na silnější kolečka)
  • 150 g ementálu (plátky)
  • 3 až 4 středně velké sterilované sladkokyselé okurky
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce jemně nasekané petrželové natě
  • 2 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce nálevu z okurek
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička cukru
  • 2 špetky chilli
  • mletý černý pepř
  • sůl

k podávání:

  • pečivo

postup:

Kolečka oloupaného salámu i plátky sýra nakrájím na tenké a delší nudličky a dám je do mísy. Přidám kyselé okurky, také nakrájené na nudličky, oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a opranou a osušenou, nadrobno nasekanou petrželovou nať.

V jiné misce promíchám vinný ocet s nálevem z okurek a postupně zašlehám olej. Přidám cukr, chilli, mletý černý pepř a sůl, zálivku znovu dobře prošlehám a naleju jí do mísy s pokrájenými ingrediencemi. Velmi dobře promíchám a dám alespoň na hodinu odležet do chladu.

Před podáváním salát znovu promíchám a v případě potřeby dochutím. Podávám s domácím pečivem.

Ještě něco k tomu:

  • Vedle lyonského salámu nebo bílé silné, také oloupané bavorské klobásy lze použít i gotthajský salám, junior nebo kvalitní špekáčky.
  • Místo ementálu je do wurstsalátu dobrý například leerdammer nebo chuťově výraznější druh goudy.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *