Tohle jídlo vzniklo zcela náhodně, vlastně z nutnosti. Z nutnosti co nejdřív spotřebovat několik ingrediencí, které se pomalu už začínaly „loučit“. Tou jednou byla růžičková kapusta, kterou jsem našel v tašce Zachraň a ušetři od mého oblíbeného Rohlíku, no a v lednici už několik dnů odpočíval zbytek načaté smetany a pak také pár posledních koleček už řádně rozležených olomouckých tvarůžků.
Co z toho ten den na oběd nebo večeři vymyslet? Nedalo to nakonec ani tak velké vymýšlení, protože těstoviny jsme neměli už docela dlouho a kapustové růžičky i syrečky mně k nim báječně sedly. Jen mě ještě napadlo do těchto zapečených těstovin přihodit i trochu orestované anglické slaniny a posekaného česneku, a taky hrst vlašských ořechů. A ve finále pak ještě přišla myšlenka trochu to celé zastrouhnout citronovou kůrou 🙂
Výsledek? Kapusta, ořechy a česnek společně s těstovinami a slaninou byly ve skvěle vyladěném akordu, který špetka kůry z citronu nečekaně dobře podtrhla, nahoře lehce křupavá krustička, uvnitř díky syrečkům lahodná krémovost a samozřejmě i vůně. Velká spokojenost u stolu i na mojí straně 🙂
Těstoviny zapečené s růžičkovou kapustou, ořechy a syrečky
- doba přípravy: asi 30 minut + asi 30 minut zapékání
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 300 g suchých špaget
- 1 lžíce másla
- 300 g růžičkové kapusty
- 100 g anglické slaniny
- 3 stroužky česneku
- hrst vlašských ořechů
- 100 g syrečků
- kůra z půlky bio citronu
- 1 lžička oregana
- mletý černý pepř
- 4 vejce
- 200 ml smetany na vaření
- sůl
na vymazání a vysypání zapékací mísy:
- máslo
- strouhanka
postup:
Zapékací mísu nebo menší plech vymažu máslem a vysypu strouhankou. Troubu nechám předehřát na 180 stupňů.
Špagety trochu rozlámu na kratší kusy a dám do vydatně osolené vařící vody, délka varu podle návodu. Uvařené scezené špagety dám do velké mísy a promíchám je se lžící másla.
Růžičkovou kapustu očistím a okrájím z ní zaschlé konce košťálů, opláchnu a dám vařit do poloměkka, do hrnce s horkou vodou a pařáčkem, trvá to asi 8 minut. Uvařené kapustičky hned zchladím v ledové vodě, pak je rozpůlím.
Anglickou slaninu nakrájím na menší kostky a na pánvi ji nasucho nechám krátce orestovat. Stroužky česneku mezitím oloupu, drobněji nasekám a přidám společně s trochu rozlámanými jádry vlašských ořechů do pánve ke slanině, asi dvě minuty za častějšího míchání restuju.
Pak obsah pánve přisypu do mísy ke špagetám, přihodím uvařené kapustičky a nadrobno nakrájené syrečky. Ochutím nastrouhanou kůrou z půlky omytého bio citronu, oreganem a čerstvě mletým černým pepřem. Vše velmi dobře promíchám a urovnám do připravené zapékací mísy a dám do předehřáté trouby rozpéct na 10 minut. Pak vše zaleju vejci, rozšlehanými v osolené smetaně a zapékám dalších asi 15 až 20 minut, dokud povrch nezačne lehce zlátnout.
Ještě něco k tomu:
- Místo trochu nalámaných špaget se samozřejmě dají použít i jiné druhy těstovin.
- Syrečky dodávají těstovinám po zapečení příjemnou krémovost, vzdáleně připomínající špagety carbonara. Za tvrdý nebo polotvrdý sýr bych syrečky proto rozhodně nezaměňoval. Představit si místo syrečků ale dokážu třeba romadúr nebo jiný sýr, zrající pod mazem. Co je ale důležité: Jen trochu poškádlit, méně znamená více 🙂
- Na dochucení lze vedle citronové kůry použít i špetku strouhaného muškátového oříšku nebo chilli. Místo oregana jsou tyto těstoviny dobré i s tymiánem nebo provensálskou směsí koření.