Miluju těstoviny, slabost mám pro tvarůžky, prakticky pokaždé moc rád sáhnu po brokolici, o anglické slanině ani nemluvě 🙂 A mezi má oblíbená jídla patří i ta zapečená. Proto rozhodně nemusím dlouhosáhle vysvětlovat, jak se zrodil ten dnešní recept…
Je to docela rychlovka, díky syrečkům pochopitelně tuze lákavě voňavá a opravdu moc dobrá. Velmi doporučuju! 🙂
Zapečené těstoviny s brokolicí, syrečky a slaninou
- doba přípravy: celkem asi 30 minut + celkem asi 35 minut zapékání
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 1 velká brokolice
- 1 velká cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 200 g anglické slaniny
- 4 stroužky česneku
- 300 g těstovin (v neuvařeném stavu)
- 250 g tvarůžků
- 2 špetky mletého muškátového květu
- mletý černý pepř
- 400 ml mléka
- 4 vejce
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- sůl
na vymazání a vysypání pekáčku:
- máslo
- strouhanka
k podávání:
- kyselá okurka nebo nakládaná červená řepa
postup:
Brokolici zbavím zdřevnatělé části košťálu, omyju ji, rozeberu na menší růžičky a košťál pokrájím na malé kostičky. Rozebranou brokolici dám vařit do páry jen do poloměkka, stále by měla být pevná na skus. Uvařenou brokolici nechám okapat a trochu zchladnout.
Cibuli oloupu, nahrubo nasekám a na olivovém oleji orestuji do sklovata.
Mezitím nakrájím na kostičky anglickou slaninu, stroužky česneku oloupu a nahrubo nasekám. Slaninu i česnek přihodím k zesklovatělé cibuli a ještě asi 3 minuty restuji, potom odstavím z plotny a nechám trochu zchladnout.
Těstoviny dám uvařit do hodně osolené vody podle návodu tak, aby byly ještě na skus, uvařené je nechám okapat a trochu zchladnout. Troubu rozehřeju na 180 stupňů, pekáček vymažu máslem a vysypu strouhankou.
Do velké mísy vysypu okapané vlahé těstoviny, přidám uvařené růžičky brokolice, směs orestované cibule, slaniny a česneku, drobněji pokrájené syrečky a také mletý muškátový květ a černý pepř, vše dobře promíchám.
Směs urovnám do připraveného pekáčku a v předehřáté troubě nechám asi 10 minut rozpéct. Pak rovnoměrně zaliju mlékem, rozšlehaným s vejci, plnotučnou hořčicí a solí a zapékám dalších asi 25 minut, dokud vaječná směs není dobře zatuhlá a povrch nezačíná lehce zlátnout.
Nechám trochu zchladnout a pak rozdělím na porce. Podávám s kyselou okurkou, nakládanou červenou řepou nebo trochou domácí čalamády.
Ještě něco k tomu:
- Brokolici, podobně jako většinu jiné zeleniny nejčastěji vařím v mikrovlnné troubě, v programu steam – pára, v nádobě pro takové vaření určené.
- Z těstovin vedle vřeten (fusilli) často na toto jídlo používám motýlky (farfalle) nebo také ouška (orecchiette).
- Se solením jsem opatrný, syrečky jsou dost slané.
- Místo syrečků někdy použiju pivní, popřípadě jiný zrající, ještě trochu pevný sýr. Anglickou slaninu lze zaměnit za jinou, trochu tučnější uzeninu nebo uzené maso.