Zapečené těstoviny se syrečky

Hlavní jídla

 // 

Miluju těstoviny, slabost mám pro tvarůžky, prakticky pokaždé moc rád sáhnu po brokolici, o anglické slanině ani nemluvě 🙂 A mezi má oblíbená jídla patří i ta zapečená. Proto rozhodně nemusím dlouhosáhle vysvětlovat, jak se zrodil ten dnešní recept…

Je to docela rychlovka, díky syrečkům pochopitelně tuze lákavě voňavá a opravdu moc dobrá. Velmi doporučuju! 🙂

Zapečené těstoviny s brokolicí, syrečky a slaninou

  • doba přípravy: celkem asi 30 minut + celkem asi 35 minut zapékání
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 1 velká brokolice
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 200 g anglické slaniny
  • 4 stroužky česneku
  • 300 g těstovin (v neuvařeném stavu)
  • 250 g tvarůžků
  • 2 špetky mletého muškátového květu
  • mletý černý pepř
  • 400 ml mléka
  • 4 vejce
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl

na vymazání a vysypání pekáčku:

  • máslo
  • strouhanka

k podávání:

  • kyselá okurka nebo nakládaná červená řepa

postup:

Brokolici zbavím zdřevnatělé části košťálu, omyju ji, rozeberu na menší růžičky a košťál pokrájím na malé kostičky. Rozebranou brokolici dám vařit do páry jen do poloměkka, stále by měla být pevná na skus. Uvařenou brokolici nechám okapat a trochu zchladnout.

Cibuli oloupu, nahrubo nasekám a na olivovém oleji orestuji do sklovata.

Mezitím nakrájím na kostičky anglickou slaninu, stroužky česneku oloupu a nahrubo nasekám. Slaninu i česnek přihodím k zesklovatělé cibuli a ještě asi 3 minuty restuji, potom odstavím z plotny a nechám trochu zchladnout.

Těstoviny dám uvařit do hodně osolené vody podle návodu tak, aby byly ještě na skus, uvařené je nechám okapat a trochu zchladnout. Troubu rozehřeju na 180 stupňů, pekáček vymažu máslem a vysypu strouhankou.

Do velké mísy vysypu okapané vlahé těstoviny, přidám uvařené růžičky brokolice, směs orestované cibule, slaniny a česneku, drobněji pokrájené syrečky a také mletý muškátový květ a černý pepř, vše dobře promíchám.

Směs urovnám do připraveného pekáčku a v předehřáté troubě nechám asi 10 minut rozpéct. Pak rovnoměrně zaliju mlékem, rozšlehaným s vejci, plnotučnou hořčicí a solí a zapékám dalších asi 25 minut, dokud vaječná směs není dobře zatuhlá a povrch nezačíná lehce zlátnout.

Nechám trochu zchladnout a pak rozdělím na porce. Podávám s kyselou okurkou, nakládanou červenou řepou nebo trochou domácí čalamády.

Ještě něco k tomu:

  • Brokolici, podobně jako většinu jiné zeleniny nejčastěji vařím v mikrovlnné troubě, v programu steam – pára, v nádobě pro takové vaření určené.
  • Z těstovin vedle vřeten (fusilli) často na toto jídlo používám motýlky (farfalle) nebo také ouška (orecchiette).
  • Se solením jsem opatrný, syrečky jsou dost slané.
  • Místo syrečků někdy použiju pivní, popřípadě jiný zrající, ještě trochu pevný sýr. Anglickou slaninu lze zaměnit za jinou, trochu tučnější uzeninu nebo uzené maso.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *