Tuhle polévku jsem si zamiloval hned napoprvé, i když na ní prakticky nic originálního není. No, není… Originální vlastně je, a to tím, že je ukrutně jednoduchá a přitom neméně ukrutně dobrá. Prostě i v tomto případě platí, že v jednoduchosti je síla 🙂
Tu polévku mám navždy spojenou s jednou z mých nejlepších kamarádek, u které jsem její verzi zelňačky ochutnal poprvé. Jana už pár let bohužel není mezi námi, proto jsem tím spíš zajásal, když se před nedávnem u nás ohlásil na návštěvu její syn a právě tuhle polévku podle mámina receptu přivezl 🙂 Nad talířem jsem byl znovu na vrcholu blaha, umocněného vzpomínkou na Janu 🙂

Dobrého není nikdy dost, a tak jsem se hned pár dnů poté rozhodl tuhle Janinu zelňačku konečně zkusit napodobit. K našemu domácímu kysanému zelí a štědré dávce pikantní klobásy (ano, té dávala Jana opravdu hodně) jsem přidal i hrst sušených hub a vydatnou dávku koření, sáhnul jsem taky po opravdu dobrém hovězím vývaru. Toť vše, zahuštěná tato polévka ničím není. Nevím, nakolik přesně jsem se do Janina receptu trefil, ale myslím, že docela ano – výsledek byl podobně skvělý. Téhle rafinovaně jednoduché polévky bych se prostě ujedl… Děkuju, Jano 🙂
Jednoduchá zelná polévka s pikantní klobásou a houbami
- doba přípravy: celkem asi 20 minut + asi 12 hodin namočení hub + asi 45 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 1 větší hrst sušených hub
- 1 velká cibule
- 1 velká lžíce sádla
- 2 velké tvrdší pikantní klobásy
- půl lžíce mleté sladké papriky
- asi 2 špetky chilli
- 1 litr silného hovězího vývaru
- 1 větší miska kysaného zelí
- 1 stroužek česneku
- 3 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- půl lžičky drceného kmínu
- 1 lžička sušené celerové natě
- půl lžičky sušené saturejky
- půl lžičky sušeného libečku
- mletý černý pepř
- sůl
- 1 lžička krupicového cukru
k podávání:
- domácí rohlíky
postup:
Půlden předem namočím sušené houby. V malém rendlíku je zaleju trochou horké vody, jen takovým množstvím, aby většina hub byla ponořená. Během namáčení houby jednou, dvakrát promíchám.
Samotnou přípravu polévky začnu oloupáním cibule, jejím nakrájením nahruho a orestováním do sklovata na sádle ve větším hrnci. Pak přidám na kolečka nakrájené klobásy, která za častějšího míchání trochu opeču. Přisypu mletou červenou papriku i chilli, nechám jen velmi krátce zpěnit a hned zaleju hovězím vývarem. Přidám namočené, v případě potřeby trochu pokrájené houby, a to včetně vody, v níž byly namočené. Přidám také pokrájené kysané zelí i se šťávou, oloupaný a nahrubo posekaný stroužek česneku a všechno koření, tedy bobkové listy, celé nové koření, drcený kmín, sušenou celerovou nať, saturejku, libeček a mletý černý pepř. Polévku osolím, přivedu k velmi mírnému varu a nechám přikrytou probublávat asi 45 minut.
Na závěr do hotové polévky přidám krupicový cukr, promíchám, vyjmu bobkové listy a nové koření, v případě potřeby ještě dosolím.
Polévku podávám s domácím rohlíkem.
Ještě něco k tomu:
- Klobása by měla být tvrdší a opravdu pikantní, na jejím množství není dobré šetřit 🙂 Použít je možné i dva, tři druhy.
- Zpěnit mletou červenou papriku s chilli je třeba opravdu jen krátce, jinak bude polévka hořká.
- Hovězí vývar by měl být opravdu silný.
- Bobkové listy a nové koření dávám do polévky vařit v kovovém čajovém vajíčku, které používám jen na tyto účely. Koření pak z hotové polévky snadno a rychle vyndám.
- Se solením polévky jsem opatrný, kysané zelí, kterého je v polévce dost, je poměrně slané.
- U kyselejšího zelí přidávám cukru trochu víc. Dobrou alternativou je nahrazení cukru švestkovými povidly.