Originální název, poměrně originální prostory, originální menu, originální atmosféra. Ale tím spíš také svébytné zjevení ve Strakonicích, kam zážitková gastronomie do té doby nedoputovala. To je restaurace Sůl a Řepa, dle mého možná spíš bistro. Hodně fajnové bistro.
Strakonická Sůl a Řepa má ambici být jedinečným propojením gastronomie a přírody, lokálních farmářů a jejich polí, jak ostatně sama deklaruje. Každé suroviny si tady proto prý váží a snaží se jí zpracovat beze zbytku. Nakládají, suší, fermentují. Však také bar, police na zdi i chodba bistra jsou plné naložených, lákavě barevných sklenic.
Z toho všeho pochopitelně vychází i zdejší menu. My měli na úvod kmínovou polévku, retro mých dětských let. Ovšem ve zdejším podání retro nejen úžasné chuti, ale i vystajlované tak, že klasiku školních jídelen by v této polévce určitě nikdo nehledal.
Označení Kuře & dýně v sobě skrývalo kuřecí prso, pečenou dýni, tvaroh, dýňový kompot, dýňovou hořčici a demi glace. Docela rafinovaná kombinace jemných chutí, opět potěšení nejen pro chuť, ale i oči.
Nečekaně jemný byl i tatarák. Žádný ostrý hospodský říz, ale panenská chuť hovězího masa, doplněná fermentovanými ředkvičkami a další zeleninou, mrkvovým kečupem, domácí hořčicí, vinaigrette a opečenou bagetou. Fakt neměl chybu.
A zakončili jsme dezertovou kombinací, nazvanou Švestky, krupice, mák, kdy nakládané švestky, makový chips, perníková granola a tvaroh dokázaly z prachobyčejné krupicové kaše vykouzlit další delikatesu. Delikatesu i pro ty, kteří nad krupicovou kaší normálně ohrnují nos.
Být tak Sůl a Řepa v Praze, je to bomba a za normální situace tam mají narváno. Tím spíš držím palce, aby tenhle sympatický podnik i přes současnou nepřízeň doby ve Strakonicích zakořenil co možná nejpevněji a aby tam prosperoval. To, že se nedávno dostal mezi stovku nejlepších restaurací u nás, si bezpochyby zaslouží.
Á propós: Sůl a Řepa je jedním ze zakladatelů spolku Jíme Jih. Spolku restaurací, podporujících lokální farmáře a malovýrobce, majících ambici tvořit novou jihočeskou gastronomii. Další bod navíc.