Sladké i kyselé (8)

Blog

 // 

sladke_i_kysele

Jsem foodie a všechno kolem jídla mě tuze zajímá. Všechno, zdaleka nejen to, co mám v žaludku. Příběh a kvalita surovin, jejich cesta na talíř, kuchyňské technologie a trendy, restaurace a jejich know-how, stravovací zvyky v místě a čase, vše, kde se píše a mluví o gastru, cesty za jídlem. Svou vášeň k tomu všemu ale také moc rád sdílím. A proto jsou tu i moje občasné glosy.

Co že mě tedy poslední dobou zaujalo? Ať už v dobrém nebo v tom horším?

To sladké

Letošní, před pár dny skončená řada české verze televizního MasterChefa měla dle mého mínění zatím nejvyšší úroveň ze všech dosavadních. Význam slova amatér je velmi relativní! Vítěz, čtyřicetiletý typograf Martin Pecina vařil jak bůh, ale snad ještě víc u mne zabodoval svým osobitým humorem a nadhledem.

Šéfkuchař Pavel Drdel, o němž se v superlativech mluví už dávno i za hranicemi jižních Čech, kde působí, mě nejnověji uchvátil svým kurzem fermentace, který jsem absolvoval. Strakonický rodák umí věci nevídané a k tomu ještě vše v kuchyni dokáže zpracovat do poslední mrtě. Získal si mě ale i skromností, houževnatostí a pokorou.

Řetězec Kaufland mě potěšil svou snahou snížit spotřebu plastů. Zavedl „nekonečný“ sáček na pečivo, který se dá použít opakovaně, je ze stoprocentního recyklovaného polystyrénu a navíc super vypadá. Palec nahoru!

To kyselé

Šest lidí z deseti se kvůli zdražování šidí na jídle. Podle nejnovějších průzkumů se teď daleko častěji přiklánějí k nákupu konzerv, instantních potravin, levných uzenin a nekvalitních hotových jídel. Jsem si jistý, že zdravotní následky takového šetření na nepravém místě na sebe nedají dlouho čekat.

Každá dvanáctá restaurace se kvůli vysoké inflaci rozhodla skončit, o uzavření přemýšlí celá pětina restauratérů. A to přitom čtyři z deseti Čechů tvrdí, že další zdražování v hospodách už nejsou ochotni akceptovat. Už teď jsou útraty v restauracích oproti době před koronavirem o neuvěřitelnou třetinu nižší. Děsí mě to, co v gastru přijde.

Pro vymazlené kuchařky food publicistky Hany Michopulu mám slabost. Proto mě hodně zamrzelo, když jsem tu její zatím poslední, Chlebíčky z bistra Sisters, objevil za zlomek ceny v Levných knihách. Nedůstojný konec téhle parádní knížky, i na něm se bezpochyby podepsala koronavirová krize.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *