Chlupaté knedlíky s trhanou husou a zelím

Hlavní jídla Přílohy

 // 

To vám tak ve špajzu zbývá ještě docela dost loňských brambor, které navíc už začínají dost klíčit. A dále: V mrazáku už od podzimu stále hlasitěji volá po dojedení poslední část už upečené svatomartinské husy, tedy hlavně takových těch zbytků, co zůstanou po jejím naporcování. A konečně je taky potřeba zlikvidovat poslední zbytky loňského kysaného zelí. Co s tím vším?

Odpověď nebyla až tak složitá. Aspoň z mého pohledu se stalo takřka ideálním řešením obrat husu od kostí a maso natrhat, uvařit chlupaté knedlíky, kyselé zelí trochu podusit a pak vše promíchat. Hotovo. Ano, je to tak: Bylo to vážně moc dobré! 🙂 A jen pro úplnost: Chlupáče dělám půl na půl ze syrových a vařených brambor, kysanému zelí v této kombinaci jsem dodal šmrnc trochou čerstvého libečku a tymiánu 🙂

Chlupaté knedlíky s trhanou husou a kysaným zelím

  • doba přípravy: celkem asi 45 minut + asi 10 minut varu knedlíků
  • obtížnost: středně obtížné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • upečené husí maso

na chlupaté knedlíky:

  • 250 g uvařených brambor
  • 250 g syrových brambor
  • 3 vejce
  • 300 g hrubé mouky
  • 1 lžička bramborového škrobu
  • špetka mletého bílého pepře
  • sůl

na kysané zelí:

  • 2 střední cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 500 g kysaného zelí
  • půl lžičky drceného kmínu
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 3 lžíce jemně nasekané natě libečku
  • 2 špetky sušeného tymiánu
  • mletý černý pepř

postup:

První část brambor uvařím v hodně osolené vodě a nechám zchladnout.

Mezitím oloupu a nakrájím cibuli a ve velkém kastrole na sádle ji restuji do chvíle, než začne lehce zlátnout. Přidám trochu pokrájené kysané zelí, drcený kmín a cukr a za občasného míchání podusím asi 5 minut. Nakonec přisypu jemně sekanou nať opraného libečku, tymián a mletý černý pepř, promíchám, přiklopím poklicí a udržuji v teple.

Maso z husy oberu od kostí, natrhám a přidám k zelí, opět pod poklicí odložím do tepla.

Ve velkém hrnci přivedu k velmi mírnému varu hodně osolenou vodu.

Zatím oloupu uvařené a zchladlé brambory a nastrouhám nahrubo na okurkovém struhadle do větší mísy. Druhou část brambor oloupu, najemno nastrouhám a přidám k první části brambor. Přidám také vejce, promíchám, přisypu hrubou mouku, smíchanou s bramborovým škrobem, mletý bílý pepř a sůl. Těsto opět dobře promíchám. Pomocí dvou polévkových lžic rychle do velmi mírně vroucí vody vykrajuji z těsta knedlíky asi o velikosti švestky. Zvýším teplotu pod hrncem a knedlíky přivedu k mírnému varu. Vařím je asi 7 až 10 minut, podle velikosti a také struktury těsta.

Hotové knedlíky vkládám do kastrolu se zelím a natrhanou husou, vše zlehka promíchám a podávám.

Ještě něco k tomu:

  • Hotové těsto na chlupaté knedlíky hned zavářím do vody, delším stáním by začalo řídnout.
  • Knedlíky je třeba do vody vykrajovat rychle, aby se všechny vařily přbližně stejnou dobu. Je k tomu třeba trochu zručnosti, případně je možné knedlíky vykrajovat jen jednou lžící a při tvarování si pomoci namočenou dlaní.
  • Voda, do níž vykrajuji knedlíky, by měla jen mírně probublávat. Vykrájené knedlíky ve vodě vařečkou občas odlepím ode dna hrnce. Teprve když mám všechny knedlíky vykrájené ve vodě, zvýším příkon plotýnky, avšak ne na příliš prudký var.
  • Na talířích někdy chlupaté knedlíky se zelím a masem ještě trochu posypu smaženou cibulkou.
  • Nejvíc oblíbená u nás doma je husa pomalu pečená.
  • Chlupaté knedlíky jsou moc dobré i s vepřovým trhaným masem, s výpečky nebo třeba se škvarky, také doplněné kysaným zelím.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *