Pamatujete na farmáře Štěpána a jeho ženu v televizním Ano, šéfe!? Štěpánovo hospodářství a hlavně jeho šumavská hospůdka v malé vísce Vojetice, pár kilometrů na západ od Sušice, aspoň mně dobře utkvěla v paměti. A to nejen proto, že byla jednou z mála hospod, kde velký šéf Pohlreich víc chválil, než kritizoval 🙂
A tak není divu, že – byť ještě jako Pražáci – jsme se do Štěpánovy hospůdky velmi brzy vypravili. Je to už víc než deset let a od té doby ke Štěpánovi jezdíme víceméně pravidelně, tím spíš, že po přestěhování na jihočeský venkov to máme podstatně blíž 🙂
Příběh Štěpána Rudy je fascinující. Na vojetickém statku hospodařili už jeho prarodiče a o podnikání v agroturistice snili i rodiče. I tak ale sám Štěpán dospěl k úspěšnému převzetí žezla dost klopotně – ostatně vše si můžete přečíst na jeho webových stránkách. Dnes patří hospůdka Štěpána Rudy i jeho biofarma u nás mezi vyhlášenou špičku. A co víc: Není u nás moc takových míst, kde od talíře s výtečným steakem máte výhled přímo na pastviny s pasoucím se dobytkem.
Letní terasa, ale i útulný interiér klidné šumavské hospůdky jsou velmi příjemným prostředím, ne nepodobným vymazleným rodinným penzionům v Německu nebo Rakousku. Samozřejmostí tak je, že s majitelem podniku i jeho paní se můžete setkat přímo na place.
Jí se tu skvěle, při sestavování menu tady hodně hledí na roční období a lokální suroviny – jak majitel sám avizuje, na „chuť pravé Šumavy“. Prim hraje hovězí z vlastního bio chovu, pokaždé ale najdete i něco z vepřového, drůbeže, ryb a také pro vegetariány. Při zásobování kuchyně se majitelé snaží být co nejvíce soběstační, včetně vlastní zeleniny. Lákadlem jsou i Štěpánovy domácí džemy, masové konzervy a také uzeniny a octy, které si můžete odtud odvézt, pokud jste si je už dřív nepořídili v e-shopu. A k hospůdce patří i malý kemp, který je hned vedle ní.
Já si při naší zatím poslední návštěvě u Štěpána vychutnal skvělou předkrmovou světlou tlačenku s nakládanou cibulkou a pak jako hlavní chod šťavnatý burger z trhaného vepřového, se sýrem, okurkou, zauzenou majonézou a rajčaty, v domácí bulce a s baby brambůrkami. I tentokrát vše xceletní, s tečkou v podobě jahodového sorbetu 🙂 Hodně u našeho stolu zabodovala i pěna z losovitého pstruha a také salsiccia se zeleným pepřem a okurkovým relishem, houskou a brambůrkami. Štěpán u nás i nadále zůstává takřka srdeční záležitostí 🙂
Dobrý den vždyť psali že se zavírá.
Dobrý den, ano, bohužel je to tak. Na blogu o tom píšu v novějším článku, z 3.10.22 – byli jsme tam v poslední den před zavřením…