Kousek Itálie u Smíchovského nádraží

Blog

 // 

Wine Food Market Praha Smíchov

Atmosféra, vůně a chutě Itálie v Praze. Tržnice, cukrárna, pekárna, rybárna, ba i květinářství a v neposlední řadě restaurace, to vše pod jednou střechou. Tenhle u nás nevšední koncept je mně nesmírně sympatický a pokaždé, když jsem projížděl po Strakonické okolo, jsem si sliboval, že sem musím co nejdříve zajít.

Podobným originálním projektům velmi fandím, v tomto případě tím spíš, že objekt Wine Food Market vlastně stojí zcela mimo hlavní pěší trasy u Smíchovského nádraží. A navíc: I když nabídka na tamních prodejních pultech vypadá hodně lákavě, ceny nejspíš působí na nejednoho z šetřivých našinců jako hodně silná brzda. O to větší mám radost, když se i tak podniku daří, když získá pravidelnou klientelu, kterou dokáže přesvědčit kvalitou nabídky i samotného servisu.

Wine Food Market Praha Smíchov

Čerstvé pečivo, hlavně ciabatty i focaccia z pekařství ve vstupním vestibulu jsou ale skvostné, tartaletky nebo linecké koláče ze sousedící cukrárny neméně. Tržnicí jsem zatím sice jen prošel, oko si ale hlavně u lahůdkářského pultu smlslo. Jen v části s vysokými regály jsem se mezi těstovinami, rýží, nejrůznějšími sklenicemi, konzervami, oleji, vínem a já nevím čím vším ještě tak trochu ztrácel.

Mým cílem ale byla restaurace. Interiér v industriálním stylu v prostorách zrekonstruovaného brownfieldu Radlické mlékárny, s otevřenou kuchyní a přilehlou rybárnou je velmi příjemný, byť za cenu přece jen trochu sníženého komfortu v podobě stolů vesměs namačkaných hodně blízko sebe nebo nedostatečné kapacity toalet.

Zdejší menu myslím uspokojí každého milovníka italské kuchyně, v aktuální nabídce pro září & říjen je řada menších i větších předkrmů a salátů, několik polévek, zhruba desítka těstovin a stejně tak i ryb, mořských plodů a pochopitelně i různých druhů pizzy, ale taky několik jídel z kategorie maso a gril a jídel dětských. Volil jsem salámovou pizzu s pikantním Negrini, rajčaty a mozzarellou, která byla skutečně výtečná – křupavá a šťavnatá zároveň, nadýchaná v krajích. Momentálně si nevzpomínám na lepší v Praye, však také ve Wine Food Market hrdě hlásí, že pizzu pečou z italské mouky, kdy těsto zraje čtyři dny v lednici, aby náležitě vyzrálo a chutě mouky se plně rozvinuly. Věřím tomu.

Wine Food Market Praha Smíchov

Kamenem úrazu se ale stal obsluhující personál, který vše výše řečené bohužel zcela přepsal. Už hned při příchodu, kdy jsme ve dvojici u rezervačního stolku stáli dlouhé minuty bez povšimnutí a kdy jsme nakonec museli mezi stoly hledat rezervaci sami. V podvečerním čase všedního dne přitom byla restaurace poloprázdná. Také u stolu jsme poté čekali notnou dobu, než si číšníci mezi sebou cosi dopovídali a pomalu se opět rozešli obsluhovat. I další servis u našeho stolu byl notně ležérní. Co mně ale úplně vyrazilo dech, byla dvě číšníkovi vrácená piva u jednoho ze sousedních stolů: Vrácená piva číšník odnesl zpět k výčepu, kde si s kolegou u pípy vyměnil pár slov. Pak výčepní u vrácených piv dotočil pěnu a tato piva putovala k jinému stolu. Zážitek jak z dob dávno minulých. 🙁

Na závěr jsme si objednali espresso bez kofeinu, které na rozdíl od jídla bohužel nestálo za nic. Dlužno poznamenat, že číšník se zachoval velmi vstřícně a s omluvou kávu do závěrečného účtu nezahrnul. Výsledný, hodně rozpačitý dojem z návštěvy to pochopitelně napravit už nemohlo.

Abych byl úplně férový: Po týdnu jsem restauraci Wine Food Market navštívil znovu, tentokrát v polední špičce. Světe div se, stejný personál, ale jak vyměněný. Kde se poprvé stala chyba?

Napsat komentář