Sladké i kyselé (17)

Blog

 // 

Jsem foodie a všechno kolem jídla mě tuze zajímá. Všechno, zdaleka nejen to, co mám v žaludku. Příběh a kvalita surovin, jejich cesta na talíř, kuchyňské technologie a trendy, restaurace a jejich know-how, stravovací zvyky v místě a čase, vše, kde se píše a mluví o gastru, cesty za jídlem. Svou vášeň k tomu všemu ale také moc rád sdílím. A proto jsou tu i moje občasné glosy.

Co že mě tedy poslední dobou zaujalo? Ať už v dobrém nebo v tom horším?

To sladké

Radost mně udělala TV Nova, když začala chystat novou kuchařskou show s Radkem Kašpárkem. Pekelná kuchyně má být obdobou pořadu Hell´s Kitchen proslulého Gordona Ramsaye, casting soutěžících už běží. I tady platí: Každá propagace gastra je dobrá.

Se zpožděním, ale s o to větší chutí jsem si poslechl v Českém gastronomickém podcastu rozhovor s Josefem Křížkem. Novopečený executive chef z pražského hotelu Almanac X Alcron je očividně velkým talentem a jeho profesní zápal, kreativita, ale i nehraná skromnost jsou mně moc sympatické.

Jedno z listopadových sobotních vydání Lidových novin zmínilo můj blog a s mým souhlasem z něj převzalo můj recept na husí rillettes. Hodně mě to potěšilo, rád jsem se o recept podělil s ostatními a bylo mně ctí!

To kyselé

Politiku sem tahat nechci. Ale je mně moc smutno z naší vlády, i na sektoru potravinářství a gastra se podepisuje hrozivě. Nad videem s premiérem a Nutellou zůstává rozum stát.

Češi jsou prý mistři Evropy v solení. Podle Světové zdravotnické organizace solíme skoro třikrát víc, než bychom měli, což se podepisuje na našem zdraví, mimo jiné na srdci. Ano, i já solím hodně, budu s tím muset konečně něco udělat!

Pouhé čtyři deci majonézy známé značky stojí už stovku. Při pohledu na cenovku pod nevelkou skleničkou jsem nevěřil svým očím. Stejně tak u tvrzení šéfa jedné z mlékáren, že k ceně jejich Jadelu si obchodní řetězce přirážejí neuvěřitelných 170 procent. A do třetice: Na vánočních trzích v Brně stojí bramborák 180 korun. I tady platí, že za takovou nehoráznou cenu se nemá nic nekupovat.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *