Sladké i kyselé (22)

Blog

 // 

Jsem foodie a všechno kolem jídla mě tuze zajímá. Všechno, zdaleka nejen to, co mám v žaludku. Příběh a kvalita surovin, jejich cesta na talíř, kuchyňské technologie a trendy, restaurace a jejich know-how, stravovací zvyky v místě a čase, vše, kde se píše a mluví o gastru, cesty za jídlem. Svou vášeň k tomu všemu ale také moc rád sdílím. A proto jsou tu i moje občasné glosy.

Co že mě tedy poslední dobou zaujalo? Ať už v dobrém nebo v tom horším?

To sladké

Oceňuju, s jakou erudicí, kreativitou a vytrvalostí tvoří už několikátým rokem svůj projekt Skromné jídlo gastropublicistka Hana Michopulu. Na Instagramu zveřejnila už ke dvěma stovkám receptů na jídla, která by neměla vyjít dráž, než na několik desítek korun, a která by současně měla být zdravá a pochopitelně i chutná. Velký respekt za snahu pomoci jíst levně, ale dobře, zkrátka poradit, jak lépe v kuchyni hospodařit a neplýtvat.

A potěšila mě i další snaha pomoci potřebným: Polévka za 10 a hotové jídlo za 45 korun! Na těchto dnes už těžko uvěřitelných cenách začíná služba Výprodej hotových jídel, která se s podporou sociálních sítí rozeběhla v Praze i v několika dalších českých městech. Stačí přijít, zaplatit a levné jídlo si od stánku odnést domů. Zní to pomalu jako sci-fi.

Nový med z prvního letošního stáčení jsme u nás doma už uložili do špajzu a pochopitelně taky ochutnali. Je moc fajn, když máte za sousedy včelaře. První letošní sklenice medu těší o to víc, že uplynulou zimu prý přežilo o dost víc včel, než v letech předchozích.

To kyselé

„A aplikaci máte?“ Na tuhle otázku v supermarketech už začínám být alergický, tím spíš ve spojení se slevami. Není to v rozporu se zákonem vázat poskytnutí slevy na vlastnictví mobilního telefonu? Navíc telefonu s internetovým připojením? A jsou dvojí ceny vůbec přípustné? Jsem si jist, že právníci by měli co řešit.

Hodně mě zarmoutilo rozhodnutí Jany Florentýny Zatloukalové (nově Pišové) po deseti letech ukončit psaní báječného, hodně sledovaného blogu Kuchařka pro dceru. Blogu, za kterým je obdivuhodné penzum práce, práce nejen při jeho psaní, ale i při vydávání báječných kuchařek a v neposledku i práce na sobě samém, při cestě paní Zatloukalové od naprostého laika až na špici food blogerů a autorů kuchařských bestselerů. Nejvíc mě ale mrzí to, co je za tím – tedy zdravotní důvody. Florentýně přeju hodně zdraví a držím palce do další životní etapy.

Nevěřil jsem svým očím, když se mezi nejmizernějšími jídly na světě ocitla i česká rybí polévka a také houbový kuba. Na žebříčku hodnocení nejhorších jídel, který zveřejnil prestižní online gastro průvodce TasteAtlas, seuvedené stálice našeho tradičního vánočního menu pohybují kolem padesáté pozice. Na čele seznamu blafů je třeba thajské kari z rybích vitřností nebo finské knedlíky.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *