Sladké i kyselé (5)

Blog

 // 

sladke_i_kysele

Jsem foodie a všechno kolem jídla mě tuze zajímá. Všechno, zdaleka nejen to, co mám v žaludku. Příběh a kvalita surovin, jejich cesta na talíř, kuchyňské technologie a trendy, restaurace a jejich know-how, stravovací zvyky v místě a čase, vše, kde se píše a mluví o gastru, cesty za jídlem. Svou vášeň k tomu všemu ale také moc rád sdílím. A proto jsou tu i moje občasné glosy.

Co že mě tedy poslední dobou zaujalo? Ať už v dobrém nebo v tom horším?

To sladké

Náramné potěšení mně připravil o uplynulém víkendu šéf strakonické restaurace Sůl a řepa Pavel Drdel, když v Blatné pokřtil svoji prvotinu Postní kuchařka. Neodolal jsem a musím přiznat, že tak ohromnou radost jsem z nové kuchařky už dlouho neměl. Co recept, to skvostný originál, podle zásady od kořene po nať, hodně se fermentuje a nakládá, vše bez masa. Včetně fotek dokonale vymazleno!

Už hezkou řádku let si hodně cením práce agrárního analytika Petra Havla. Klobouk dolů před tím, jak prakticky pokaždé dokáže pověstný hřebíček uhodit na hlavičku. Nejnověji mě tuze zaujala jeho odpověď na to, proč Česko vyváží zemědělské suroviny, které pak zpracované dováží zpět. Najdete na webu Vitalia.cz. Je to vlastně paradox chválit kritiku agroobchodu, ale autor si to za svůj brilantní vhled bez debaty zaslouží.

A knížka podruhé: Autorizovaná biografie Šéf, vydaná k profesním padesátinám Zdeňka Pohlreicha, se vydařila. Velmi čtivá, nesentimentální, rozhodně ne rozvláčná, otevřeně rekapitulující všechny výhry i prohry, ty privátní nevyjímaje. Přečíst by si měli všichni ti, kteří to v gastru chtějí někam dotáhnout.

To kyselé

Neradostné zjištění vrcholícího horkého léta: Kvalita točené a kopečkové zmrzliny je u nás nejhorší za posledních šest let. Kontrolami neprošla více než polovina zmrzlin, a to hlavně kvůli přítomnosti zdraví škodlivých bakterií. S hygienou výroby točených a kopečkových zmrzlin jsme zkrátka prý na štíru. Není nad zmrzlinu domácí, dodávám já.

Kvůli prudce rostoucí inflaci i strachu o ztrátu svých úspor začaly bezmála celé dvě třetiny Čechů šetřit při nákupu potravin. Skoro polovina lidí pak výrazně omezila návštěvu restaurací. Neradostná čísla nejnovějšího průzkumu, podle kterého maloobchod chřadne jako celek. Ale ano, také já začínám výdaje za potraviny i restaurace víc zvažovat 🙁

Čím dál častěji se začínám stydět za to, že jsem se docela dlouho živil jako novinář. Naposledy, když se na titulní straně Hospodářských novin mezi třemi hlavními headliny (!) objevilo, že kvůli drahým energiím nebudou v zimě moci farmáři svítit, a proto si v zimě už nekoupíme česká rajčata. Tak to je opravdu tragédie, hodná titulní strany seriózně se tvářícího deníku.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *