Sladké i kyselé (9)

Blog

 // 

sladke_i_kysele

Jsem foodie a všechno kolem jídla mě tuze zajímá. Všechno, zdaleka nejen to, co mám v žaludku. Příběh a kvalita surovin, jejich cesta na talíř, kuchyňské technologie a trendy, restaurace a jejich know-how, stravovací zvyky v místě a čase, vše, kde se píše a mluví o gastru, cesty za jídlem. Svou vášeň k tomu všemu ale také moc rád sdílím. A proto jsou tu i moje občasné glosy.

Co že mě tedy poslední dobou zaujalo? Ať už v dobrém nebo v tom horším?

To sladké

Deset milionů, které nově začala společnost Michelin požadovat po Česku jako tříletý poplatek za zařazení restaurací u nás do svého průvodce, vyvolalo místy až hysterickou diskuzi. Jakkoli jde o problém, pro mne osobně má jedno velké pozitivum: Konečně se u nás zevrubně debatuje o přínosu gastronomie pro turistický ruch.

Televize Nova ohlásila, že začala natáčet novinku, nazvanou Pohlreichův souboj restaurací. Dvanáct profesionálních restaurací, doporučených diváky, v ní projde testem ikony české gastronomie. Nový formát má být mixem zábavy, napětí a dobrého jídla. Zdá se, že je nač se těšit.

Petra Burianová, vítězka prvního ročníku televizní pekařské soutěže, se na sociálních sítích nechala slyšet, že píše svoji novou kuchařku. Pokud bude tak skvělá, jako ta první, pak se už nemohu dočkat.

To kyselé

Stejné zboží nakoupíte v polském Lidlu o celou třetinu levněji, než v Lidlu českém. Nedivím se, že pro běžné potraviny jezdí mnoho Ostraváků týden co týden do Polska. Jen si říkám, že něco prostě musí být špatně.

Prý nejlepší restaurace na světě, michelinská Noma, která z Kodaně už po řadu let dělá kulinářskou destinaci, musí letos skončit, už delší dobu totiž prodělává. Není tohle další výstraha pro fine diningové restaurace, že své koncepty musejí kvůli nelehké době přehodnotit?

Ekonomika otřásá i s tak tradiční záležitostí, jako je v Itálii příprava pizzy. Z roku na rok se její výrobní náklady zvedly dokonce o třetinu, nejvíc pak pochopitelně v domácnostech. Začali jste i vy doma šetřit a chovat se hospodárně?

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *