Vatikánský chléb štěstí

Blog

 // 

vatikansky_chleb_0

Prý jej nikdy nemáme shánět sami. Najde si nás on sám, prý ve chvíli, kdy budeme jeho kouzelné schopnosti nejvíc potřebovat, v situaci, kdy by se něco u nás mohlo změnit. Zkrátka nám prý přinese štěstí 🙂 Avšak péct by jej člověk měl jen jednou jedinkrát za život. Vatikánský chléb štěstí, někdy též Amish Friendship Bread – Amish chléb přátelství, ale i Holy bread of Padre Pio – Svatý chléb otce Pia, také Posvátný chléb, někdy též Americká buchta. Slyšeli jste o tom někdy? Já tedy ne.

Přišlo to nečekaně. Asi před dvěma týdny jsme dostali od přátel z města sklenici s těstem a k tomu rukou psané třístránkové povídání, jak s touto věcí naložit. O těsto se po celý následující týden má obdarovaný přesně podle návodu postarat. Kvasinky ve fermentujícím těstě přikrmovat, aby nezašly – jeden den přidat určené množství cukru, další den mléko, pak zase mouku, jiný den všechny tři ingredience najednou. A na konci týdne těsto rozdělit na čtyři části – z té první upéct ten svůj sladký chléb štěstí, zbývající tři díly těsta pak darovat někomu ve svém okolí 🙂

vatikansky-chleb-1
vatikansky-chleb-2
vatikansky-chleb-3
Pokyny, jak Vatikánský chléb štěstí připravit

Celý týden jsem se tedy o těsto přesně podle připojených pokynů staral, o víkendu těsto rozdělil na čtvrtiny, tři díly i s okopírovanými instrukcemi jsme darovali třem sousedům u nás na vsi. Tak, jak to mělo být, do zbývající části těsta jsem přidal strouhaná jablka, ořechy, rozinky, rozlámanou tabulku čokolády, vanilkový cukr, skořici a také vajíčka, olej, kypřící prášek a sodu. A snad jsem nezkazil nic tím, když jsem oproti pokynům do těsta přidal ještě lžíci citronové kůry a také dvě špetky sušeného mletého zázvoru. Vše jsem opravdu dobře promíchal a v klasickém pekáči, vymazaném máslem a vysypaném hrubou moukou (oproti doporučovanému pečícímu papíru), upekl do zlatova. Trvalo to o chvíli déle, než je doporučeno v receptu.

vatikansky-chleb-stesti-4
Vatikánský chléb štěstí

Ano, po týdnu čekání jsme byli opravdu moc zvědaví, jak Vatikánský chléb štěstí chutná. Rozhodně to není obyčejná buchta! Těsto je nečekaně velmi vláčné, jakoby mechové, šťavnaté, krásně provoněné, čokoláda i ořechy v něm svůdně křupou 🙂

A ptáte se, zda se nám splnilo nějaké to přání? Jestli se po upečení chleba štěstí něco změnilo k lepšímu? Narovinu: Po dvou dnech zatím nic… Ale já si ani nic nepřál, skutečně vůbec nic. Snažím se totiž vše, co život přináší, přijímat s povděkem a pokud možno pozitivně. Vše je v životě tak, jak má být a i to zdánlivě méně příjemné má svůj hlubší význam 🙂

vatikansky-chleb-stesti-5
Vatikánský chléb štěstí

2 komentáře u „Vatikánský chléb štěstí“

  1. Zrovna nedávno jsme v práci s kolegyní vzpomínaly, jak tento chléb (my mu tedy říkaly koláč) před x lety koloval a nemohly jsme si vzpomenout, jak se to jmenovalo – a ejhle on se znovu objevil…. Ráda bych jej znovu vyzkoušela, no ale když se má péct jen jednou za život… tak to mám smolíka 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *