Jsem městské dítě, ve městě jsem strávil prakticky celý svůj dosavadní život, teprve až před pár lety jsme z Prahy odešli na venkov. To mě ale rozhodně neomlouvá v tom, že až tady jsem se osobně seznámil s trnkami. Za svoji neznalost se stydím a dokonce se přiznávám, že teprve dospělost mě vyvedla z nevědomosti, kdy jsem si dlouho myslel, že trnka – neboli slivoň – je „krajové“ označení pro švestku…
Tím spíš se to teď snažím sám sobě vynahradit. Na hodně dlouhlý výčet by totiž bylo všechno to, s čím trnka člověku může pomoci – od všemožných zdravotních neduhů, přes podporu vitality a kondice, až k účinkům prý magickým 🙂 A tak jak se mně temné kuličky trnek dostanou pod ruku, hned se je snažím dostat do sklenic. V tento čas nám proto už v chladném špajzu pár dnů odpočívá trnkový sirup a také se tam louhuje trnkový likér.
Temně modrofialové trnky jsou pro mne jakousi pomyslnou tečkou za každoročním sběrem všeho možného, uzavřením maratonu nakládání, zavařování, zamrazování, sušení, fermentace… Chuť trnek je totiž nejlepší, až když přejdou první mrazy, plody tím zesládnou a nejsou tolik trpké. I to jsem se, co se trnek týče, už naučil 🙂
Trnkový sirup
- doba přípravy: asi 15 minut + asi 3 hodiny varu
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 500 g trnek
- 500 g třtinového cukru
- 2 citrony
- 100 ml vody
postup:
Trnky dám do hrnce, přisypu třtinový cukr a podliji vodou. Pod poklicí vařím jen velmi zvolna asi 3 hodiny, občas zamíchám. Na konci varu přiliji citronovou šťávu a sirup scedím přes jemný cedník do čisté uzavíratelné lahve, zbytky v cedníku se při tom snažím co možná nejvíc vylisovat.
Zchladlý sirup uložím do lednice.
Ještě něco k tomu:
- Trnky před přípravou sirupu (a stejně tak i v případě přípravy likéru) přeberu, ale neomývám je. Stopky u trnek nevadí.
- Skutečně velmi důležitý je při přípravě trnkového sirupu jen velmi pomalý var, trnky by se měly louhovat velmi šetrně, spíš jen zvolna táhnout.
- V lednici by trnkový sirup měl vydržet určitě přinejmenším až do jara.
Trnkový likér
- doba přípravy: asi 15 minut + asi 3 až 4 měsíce louhování
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 270 g trnek
- 150 g třtinového cukru
- 300 g vodky
- 150 g vody
- 2 hřebíčky
- špetka mleté skořice
postup:
Trnky nasypu do uzavíratelné, asi litrové sklenice a trochu je rozmačkám. Přisypu třtinový cukr a přiliji alkohol i vodu, přihodím hřebíčky a skořici. Vše dobře promíchám a cukr nechám rozpustit. Sklenici uzavřu a obsah nechám louhovat 3 až 4 měsíce v chladnu a temnu, občas sklenicí zatřesu.
Na konci louhování sirup scedím do čisté uzavíratelné lahve, kterou uložím do lednice.
Ještě něco k tomu:
- Místo třtinového cukru můžete jak při přípravě likéru, tak i sirupu použít i cukr bílý. Já ale dávám přednost tomu třtinovému.
- Vodku lze zaměnit i za jiný, chuťově a vůní méně výrazný alkohol, například líh.