Vejce, uvařená naměkko, oloupaná a servírovaná ve sklenici, případně ve skleněné misce jsem dlouho neznal. Přiznávám bez mučení. Neznal i přesto, že vajíčka byla u nás na stole hlavně díky venkovské babičce snad obden a že vajíčka jsem ve všech možných úpravách měl a dodnes mám moc rád. Ostatně snad pokaždé, když si novou várku vajec od sousedovic slepiček domů přineseme, musím chtě nechtě hned vajíčka udělat k večeři 🙂
Ale zpátky k vejcím do skla. Tuto prostou a přitom velmi elegantní přípravu vajíček jsem asi poprvé zaregistroval ve Fričově předválečném filmu s Vlastou Burianem, nazvaném Tři vejce do skla. Karlovy Vary, hotel Richmond a nechtěně vyslovené heslo mafiánů, vzpomínáte?
Dnes vejce do skla máme u nás doma opravdu hodně rádi a patří k jejich snad nejoblíbenější úpravě. Proč, to přitom vlastně ani nedokážu přesně říct. Na přípravě vajec do skla totiž vůbec nic neobvyklého ani rafinovaného není, jen je třeba přesně dodržet stanovený čas varu a také ochlazení vajíček a projevit trochu zručnosti při závěrečném oloupání skořápky. Tkví snad ono lákavé kouzlo vajec do skla ve spojení tuhého bílku, tekutého žloutku a parmázánu, smíchaného s křenem a trochou pažitky? Nebo trocha rozpuštěného másla, kterým jsou vajíčka ve skle přelita? Přiznávám, hned se mně seběhly sliny 🙂 Jednoduché, ale velmi vděčné jídlo!
Vejce do skla s parmazánem, křenem a pažitkou
- doba přípravy: 15 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 2
suroviny:
- 6 vajec
k podávání:
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce sekané pažitky
- 1 lžíce jemně strouhaného křenu
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- sůl
- pečivo s máslem
postup:
Nejdřív si připravím křen, který oloupu a jemně nastrouhám, jemně nastrouhám i parmazán a nasekám pažitku, vše promíchám.
Do vařící vody v menším hrnci dám vařit vejce. Mezitím si rozpustím máslo. Vejce přesně po 5 minutách varu vyndám a vložím do co možná nejchladnější vody na další minutu.
Ochlazená vejce jedno po druhém oloupu vkládám do připravených sklenic nebo skleněných misek. Nakonec je přeliji teplým rozpuštěným máslem, mírně je posolím a posypu připraveným parmazánem s křenem a pažitkou.
Podávám s pečivem a máslem k jeho namazání.
Ještě něco k tomu:
- Vejce zhruba půl hodiny před přípravou vyndám z lednice, aby při vaření nepraskla. Doba varu je navíc stanovena pro vejce pokojové teploty, u chladných vajec by musela být o něco málo, zhruba o minutu delší. Uvedenou délku varu 5 minut je u vajec připravovaných do skla třeba přesně dodržet, stejně tak následnou minutu chlazení.
- Prasknutí vejce při vaření pomůže také zabránit, když skořápku na méně špičatém konci opatrně a jen mělce propíchnete špendlíkem. Krom toho do vody přidejte lžíci soli nebo octa.
- Oloupat uvařená vajíčka je třeba co možná nejrychleji, abyste je podávali ještě aspoň trochu teplá. Snazší je oloupat skořápku pod tekoucí vlažnou vodou a jen z poloviny vajíčka a pak ze zbytku skořápky vejce vyškrábnout pomocí lžičky.