Grilovaný ananas

Moučníky a dezerty Ostatní Rychlé Vegetariánské

 // 

Když jsem před pár dny přidával na blog recept na klasické kynuté lívance, nenapadlo mě, že se k němu hned vzápětí dalším příspěvkem vrátím. Rozhodlo o tom ale dnešní ráno, kdy mě do nového dne přivítala prosba, zda bych k nedělní snídani znovu neudělal ty dobré lívance 🙂 Prakticky hned s tím mně proběhlo hlavou, že ve špajzu volá po spotřebování ananas a že by tedy lívance mohly tentokrát být s grilovaným ananasem. A stalo se 🙂

Grilovaný ananas

Tepelně upravený ananas je chuťově daleko plnější, výraznější, a to hlavně díky karamelizaci. A protože je to skutečně úžasná dobrota a recept na grilovaný ananas tady ještě nemám, přidávám dnes na blog právě ten.

Ananas z pánve se přitom nehodí jen k lívancům nebo vaflím, ale je to i skvělý dezert, zvlášť když je doplněný šlehačkou, zmrzlinou nebo zakysanou smetanou a třeba i posypaný trochou opražených mandlí nebo ořechů 🙂 Neslazený a bez skořice, jen na troše másla opečený je výborný i jako příloha ke grilovanému masu.

Grilovaný ananas

  • doba přípravy: asi 20 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 1 menší ananas
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce medu
  • půl lžičky mleté skořice
  • špetka soli

postup:

Ananas nejdříve ostrým nožem zbavím zeleného vršku a tuhého spodku, pak jej postavím na prkénko a odshora dolů postupně okrájím slupku. Oloupaný ananas nakrájím na centimetr až půldruhého centimetru silná kolečka, ta rozpůlím a vykrojím z nich tuhý střed.

Na nepřilnavé nebo grilovací pánvi rozehřeju máslo, přidám med, který – pokud je ztuhlý – nechám za častého míchání rozpustit. Přisypu mletou skořici a špetku soli a obsah pánve promíchám. Na pánev pak vyskládám půlkolečka ananasu tak, aby se nepřekrývaly. Zvolna je opékám zhruba 3 až 5 minut, pak otočím a opékám i z druhé strany.

Grilovaný ananas podávám co nejdříve, ještě teplý.

Ještě něco k tomu:

  • V případě extra sladkého ananasu někdy přidám do pánve k medu ještě citronovou šťávu.
  • Výslednou chuť ananasu vylepší jeho marinování v alkoholu, třeba ve whisky, a to aspoň tři hodiny, nejlépe přes noc.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *