Koriandr k nám zatím moc neprorazil, narozdíl od Latinské Ameriky, jihovýchodní Asie nebo třeba Gruzie, kde se s ním často vaří. Přitom zrovna nedávno jsem kdesi četl, že koriandr znali dokonce už ve starém Egyptě.
Já sám jsem se s koriandrem vůbec poprvé setkal už před řadou let, v dobách mých začátků u plotny, když jsem si jeho semínka vysadil do květináče na balkóně mé tehdejší garsonky. Nezastírám, na koriandr jsem si musel postupem času zvyknout, byť hned napoprvé mě zaujal svojí svěží, hodně výraznou, kořenitou chutí i nezvyklou vůní. Chuť natě koriandru vlastně ani nejde dost dobře popsat, je velmi osobitá, nezaměnitelná, lehce připomínající snad anýz, šalvěj nebo citron, i proto se v kuchyni nedá prakticky ničím nahradit.
Jak jsem se lety nejednou přesvědčil, řada jídel v thajské, vietnamské, indické, korejské, ale třeba i mexické kuchyni se bez koriandru prostě neobejde. Koriandr se přidává do salátů, do kořenících směsí na masa (známá je například adžika), do fazolových polévek, studených omáček, majonéz a čatní, do nejrůznějších, výrazněji kořeněných zeleninových jídel, bez koriandru se neobejde ani pravé guacamole. Vedle listů se využívají i semena, ta hlavně do směsí koření (třeba kari, garam masala) nebo při nakládání, já je mletá přidávám hlavně do těsta domácího kváskového chleba.
Znám u nás docela dost lidí, kteří koriandr odmítají a kteří často tvrdí, že jim chutná po mýdle 🙂 Dokonce prý existuje mezinárodní den nesnášení koriandru 🙂 Já ale po letech, kdy jsem se k němu „projedl“, k odpůrcům koriandru rozhodně nepatřím. A tak každý rok tuhle jednoletou bylinku na záhoně u domu vysazujeme. Nať koriandru je totiž třeba používat co možná nejčerstvější, utržená rychle vadne a ztrácí vůni i chuť. Rostlinky koriandru ale mají jednu nevýhodu: Většinou už někdy ke konci května, tedy právě touto dobou vykvétají a mají tak svoje nejlepší dny za sebou.
A protože letos se nám koriandr mimořádně rozrostl, víc, než jsem mohl v kuchyni spotřebovat, rozhodl jsem se z něj dřív, než začne kvést, udělat pesto.
Postup je velmi jednoduchý: Do kuchyňského kutru stačilo k nati koriandru přidat slunečnicová semínka, česnek a olivový olej, přisypat trochu soli a čerstvě namletého pepře, a za chviličku bylo hotovo. Podobně jako jiná i tohle pesto, pokud ho do týdne nespotřebuju, ukládám do mrazáku. Třeba těstoviny jsou s koriandrovým pestem a trochou cherry rajčat a parmazánu prostě úžasné, skvělé je ale i třeba k rybě, na topinky nebo do pomazánek. Opravdu stojí za to vyzkoušet 🙂
Koriandrové pesto
- doba přípravy: asi 10 minut
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- asi 2 velké svazky natě koriandru
- asi 2 hrsti slunečnicových semínek
- 4 stroužky česneku
- 1 dcl olivového oleje
- čtvrt lžičky mletého černého pepře
- půl lžičky soli
postup:
Omytý a okapaný koriandr (listy i stonky) nahrubo nasekám a dám do kutru. Přihodím slunečnicová semínka a oloupané a nahrubo nasekané stroužky česneku. Přileju olivový olej a přidám i mletý černý pepř a sůl.
Směs v kutru promixuji do hladší kaše. V lednici vydrží asi týden, zbytek ukládám do mrazáku.
Ještě něco k tomu:
- Koriandrové pesto je chuťově opravdu velmi výrazné, dobré je proto ho do jídla přidávat postupně v menších dávkách.
- Olivový olej i na přípravu pesta používám opravdu kvalitní, panenský.
- Někdy do koriandrového pesta přidávám i několik lžic strouhaného parmazánu nebo sýra Grana Padano, trochu citronové šťávy, případně pár lístků čerstvé máty nebo špetku rozdrcené chilli papričky.
- Místo slunečnicových jader je pesto dobré i s rozmixovanými lískovými nebo vlašskými ořechy nebo s nesolenými arašídami, případně mandlemi.