Voňavé, zlatavé, křupavé. Existují na ně desítky receptů, dnes je ale peče už jen málokdo. Škvarkové placky ve všech možných variantách jsou přitom pochoutkou, které se nedá odolat. Nejde navíc o nic složitého ani zdlouhavého – však je vyzkoušejte sami. Tady je recept na škvarkové placky z bramborového těsta, tak jak je dělám já.
Bramborové placky se škvarky
- doba přípravy: asi 15 minut vaření brambor + aspoň hodina na jejich zchladnutí + asi 30 minut příprava těsta + asi 25 minut pečení
- obtížnost: snadné
suroviny:
- 500 g brambor
- 1 vejce
- 200-300 g polohrubé mouky
- 170 g vepřových škvarků
- kmín
- sůl
- mletý pepř
postup:
Oloupané brambory uvařím v silně osolené vodě a nechám aspoň hodinu (ideálně přes noc) zcela zchladnout. Najemno je nastrouhám, přidám mouku, jemněji rozsekané škvarky, vejce, pepř, kmín a sůl a rychle zpracuji ve vláčné těsto, které se nelepí, v případě potřeby přisypu ještě trochu mouky. Těsto přendám na pomoučený vál a pomoučeným válečkem vyválím placku o síle asi 1 centimetr, pokud se těsto přitom lepí, opatrně ještě další moukou podsypu. Ostrým nožem nebo rádýlkem rozkrájím na jednotlivé placky, přendám je na plech vyložený pečícím papírem a peču v troubě do zlatova při 200 stupních asi 10 – 15 minut po každé straně.
Ještě něco k tomu:
- Čím více do těsta přidáte mouky, tím tvrdší a méně chutné placky budou. Platí to jak pro samotné zpracování těsta, tak i pro podsypávání moukou na vále.
- Bramborové těsto po nastrouhání brambor zpracujte rychle, jinak řídne.
- Do těsta můžete přidat dle chuti nejrůznější jemně sekané, ideálně zelené bylinky (libeček, saturejku, majoránku, estragon, rozmarýn) nebo utřený či rozmačkaný česnek.
Tyto placky dělávala moje babička v trošku dietnějším vydání bez škvarků přímo na plotně. Jako dítě jsem je milovala se sklenicí čerstvého mléka. Jsou vynikající jako příloha nebo i jen tak třeba se zelím.