Vzpomínka na léto: bezinkový likér

Ostatní Sezónní Vegetariánské

 // 

bezinkovy_liker

Je to takové rozloučení s létem, aspoň pro mě určitě. Řeč je o skromných, nenáročných keřích, či spíš malých stromcích, z jejichž omamně vonících květů jsem na prahu léta dělal báječný bezinkový sirup, a které se touto dobou připomínají znovu, tentokrát obtěžkány temně leskými, černo fialovými hrozny bobulí. Byl by hřích tyto nepřehlédnutelné plody léta nevyužít, když ke zpracování přímo lákají. Ostatně o jejich až magických, často zdraví prospěšných účincích se mluví od nepaměti.

Z plodů černého bezu se toho dá připravit opravdu hodně: třeba zavařenina, mohou se usušit, zamrazit, ale i využít na bezinkovou šťávu nebo tinkturu, působící na řadu neduhů. U mě ovšem letos vyhrál úžasný bezinkový likér 🙂 Podle receptu, který používám, se bezinky v alkoholu macerují sice dlouhé tři měsíce, ale výsledek rozhodně stojí za to. Ostatně už teď, když jsem lahev do chladu ukládal, to chutnalo vážně skvěle! A tak se moc těším, až si o Vánocích ten závěr letošního léta v podobě bezinkového sirupu u nás doma připomeneme 🙂

Bezinkový likér

  • doba přípravy: celkem asi 30 minut + 3 měsíce macerování
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 2,5 litru bobulí černého bezu
  • 1 litr vody
  • 1 kg krupicového cukru
  • 20 hřebíčků
  • 20 tobolek kardamomu
  • 3 badyány
  • 1 vanilkový lusk
  • kůra z 1 bio citronu
  • 500 ml vodky

postup:

Obrané bezinkové bobule postupně opláchnu v cedníku pod tekoucí vodou a nechám trochu okapat. Bobule dám do velkého hrnce, zaliji studenou vodou a přisypu cukr. Přidám i koření, tedy hřebíčky, celé tobolky kardamomu, badyány a rozříznutý vanilkový lusk – vyškrábnutá zrníčka i obal lusku. Za občasného míchání přivedu k mírnému varu a vařím asi 15 minut.

Základ likéru nechám v hrnci vychladnout a odpočinout do druhého dne. Pak přiliji vodku a přidám ostrouhanou kůru z omytého bio citronu, promíchám a sliji do uzavíratelné sklenice. V té uložím základ likéru do chladna na tři měsíce.

Po třech měsících základ likéru promíchám, přecedím a nechám odkapat, pevnou součást vyhodím. V uzavíratelných, předem dobře vymytých lahvích uložím do chladu a temna.

Ještě něco k tomu:

  • Bezinkové bobule se ze stonků nejlépe obírají pomocí vidličky. Když mezi bobulemi tu a tam nějaký ten drobný zbytek stonku zůstane, nic se neděje 🙂
  • Nezralé zelené nebo jen načervenalé bobule nepoužívejte, mohly by vám způsobit zdravotní potíže a navíc obsahují minimum účinných látek. I zralé bobule se mohou konzumovat až po půlhodinové tepelné úpravě.
  • Bezinkový likér má široké spektrum pozitivních účinků na lidský organizmus. Působí mimo jiné proti migréně, bolestech, revmatismu, při zánětu trojklanného nervu a nervových chorobách, obsahují vitamíny, hlavně vitamín B.
  • V chladnu a temnu by bezinkový likér měl vydržet celý rok.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *