Po roce jsou zase tady

Ostatní Rychlé Sezónní Vegetariánská

 // 

bezinkovy_sirup_1

A tak aspoň letos nezmeškejte poměrně krátce trvající příležitost přichystat si z nich každoroční letní evergreen, skvělý bezinkový sirup. Květy černého bezu jsou nejlepší hned po rozvinutí, plné omamně vonícího pylu.

Je to úžasně rychlá a velmi snadná záležitost: Stačí jen nepříliš velké množství květů posbírat co nejdříve po rozvinutí a co možná nejdále od frekventovaných silnic. A nechat je pár dní koupat v nálevu s cukrem a citróny. Věřte, ta senzační šťáva opravdu stojí za tu malou trochu námahy. A navíc uděláte i něco pro své zdraví a kondici. Květ černého bezu čistí zahleněné průdušky, zmírňuje dráždivý kašel, tlumí horečku, působí proti bolestem kloubů a svalů, podporuje správnou funkci ledvin i žlučníku, má antibakteriální účinky – a našlo by se toho daleko víc.

Zvlášť v parných letních dnech mně osobně bezinkový sirup nejlépe chutná ve vychlazené sodovce, s pár kostkami ledu. Dobrý je ale samozřejmě i do obyčejné vody, do minerálky nebo do pravého, zeleného, ale i bylinkového čaje, ať už teplého nebo studeného. I u nás už se květy černého bezu právě teď v lahvi ve sladkém citrónovém nálevu koupají.

Bezinkový sirup

Bezinkový sirup

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 90 minut zchladnutí vody
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • asi 80 ks květů černého bezu
  • 2 kg krystalového cukru
  • 3 litry vody
  • 8 bio citrónů
  • 110 g kyseliny citrónové

postup:

Ve vařící vodě rozpustím cukr a kyselinu citrónovou a nechám ji vychladnout.

Citróny důkladně odrhnu kartáčkem a omyji a nakrájím je na tenčí, asi půl centimetru silné plátky. Do velké, dobře vymyté pětilitrové lahve naskládám střídavě květy černého bezu a kolečka citrónů a zaliji vychladlým nálevem.

Hrdlo lahve zakryju čistou utěrkou nebo kapesníkem, zatáhnu gumičkou a uložím do chladu. Nechám louhovat 5 dnů, asi dvakrát denně obsah promíchám.

Vylouhovaný nálev přecedím do jiné, dobře vymyté nádoby a poté sliji do čistých sklenic, které uložím do lednice. Tam sirup vydrží asi měsíc.

Ještě něco k tomu:

  • Nemáte-li velkou pětilitrovou lahev, použijte dvě třílitrové, do nichž květy s citróny i vychladlý nálev rovnoměrně rozdělíte.
  • Sirup můžete uchovat i déle, než zmiňovaný měsíc v lednici. Krátce jej povaříte a a v zavřených sklenicích necháte v horké lázni nebo v páře sterilovat asi 10 minut. Pak sirup vydrží minimálně celý následující rok. Další možností delšího skladování je sirup zamrazit.

Napsat komentář