Že moc rád chodím do restaurací, na tom by nebylo až tak nic divného. Hodně z těch, co stávají doma u plotny, se totiž rádi aspoň občas nechávají nakrmit někým jiným 🙂 V těch lepších podnicích je ale mojí, neváhám říct ujetostí úvodní pomazánka, kterou host hned po příchodu dostává na stůl společně s kouskem čerstvého pečiva. Z téhle milé pozornosti se časem stala neodmyslitelná samozřejmost a současně i vizitka prakticky každé dobré restaurace, která zásadně ovlivňuje první dojmy návštěvníka.
Já všechna ta bylinková másla a nadýchané pomazánkové krémy prostě miluju! Těch rozličných chutí, co se do nich dá skrýt, ať už nejrůznějšími kombinacemi a poměry másla, sladké i zakysané smetany, šlehaných krémových sýrů a já nevím čeho všeho ještě, tak samozřejmě i různými bylinkami, kořením, ale i česnekem, citronem… Je to pokaždé jiné překvapení a vůbec se nedivím, že řada restaurací si ten svůj přesný recept na bylinkové máslo tají. Přiznávám, prakticky vždy mám co dělat, abych tuhle lahůdku v úvodu oběda nebo večeře opravdu jen a jen střídmě ochutnal 🙂
Samozřejmě, něco trochu jiného je to doma, kde se bylinkové máslo může stát zásadnější součástí například studené večeře s právě dopečeným chlebem nebo třeba víkendové snídaně s čerstvými rohlíky. Dlouhá léta jsem bylinkové máslo připravoval jednoduchým promícháním změklého másla s drobně nakrájenými bylinkami a špetkou soli. Ovšem teprve časem, když jsem vyzkoušel přípravu v kuchyňském kutru, tedy v robotu se sekacím nástavcem, jsem pochopil, že důkladné rozmixování másla s bylinkami je prakticky jediná správná cesta. Máslo je totiž nádherně našlehané a krémové, bylinky dojemna posekané a všechny chutě úžasně prolnuté.
Ovšem další radostí je poskládat výslednou chuť bylinkového másla z toho, co je zrovna po ruce. Základem jsou pochopitelně čerstvé bylinky, kterých se po celou sezónu snažím mít na záhonu před naším domem co možná nejširší paletu 🙂
Vedle doma pěstovaných, případně zakoupených bylinek se do ochuceného másla samozřejmě dá přidat i řada dalších ingrediencí, třeba planě rostoucí byliny, nastrouhaný křen nebo třeba trocha kari nebo mleté papriky. Zevrubněji o tom níže, na závěr receptu.
Bylinky do másla a další ingredience vybírám podle toho, na co máslo použiju. Jestli na namazání pečiva, třeba baget k rozpečení, nebo například na právě dopečené nebo dogrilované maso, na pečené brambory nebo grilovanou zeleninu. Přednost přitom dávám „jednodruhovému“ máslu, tedy použití jedné, dvou, výjimečně tří bylinek nebo jiných ingrediencí, a to takových, které se chuťově dobře doplňují. V jednoduchosti je prostě síla 🙂 Na čem ale rozhodně nešetřím, je množství bylinek, máslo jich totiž pojme docela dost.
Co by ale ještě rozhodně nemělo v bylinkovém másle chybět, aspoň já to mám moc rád, to je citron (nejen šťáva, ale třeba i najemno nastrouhaná kůra) nebo česnek, možné je i obojí. Chuť bylinkového másla to doslova rozsvítí 🙂 A přidat je pochopitelně třeba i sůl.
Hotové bylinkové máslo buď urovnám do máslenky nebo položím na alobal nebo na potravinářskou fólii, zavinu do pevného válečku, ze kterého vytlačím vzduch a konce obalu zatočím. Máslo uložím do lednice aspoň na půl dne zatuhnout. V lednici bylinkové máslo vydrží asi týden, dá se ale velmi dobře i zamrazit.
Bylinkové máslo (základní recept)
- doba přípravy: 10 minut
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 250 g másla
- čerstvé bylinky
- 1 až 2 stroužky česneku
- půlka bio citronu
- 3 až 5 lžic hustého a tučeného řeckého jogurtu
- 2 špetky mletého bílého pepře
- špetka cukru
- sůl
postup:
Čerstvé bylinky opláchnu, nechám okapat a trochu osuším. Odstraním z nich tužší části nebo lístky ze stonků odrhnu a trochu je nasekám. Bylinky dám do kutru (robotu se sekacím nástavcem) a přidám vše ostatní – oloupaný a prolisovaný česnek, šťávu i jemně ostrouhanou kůru z půlky dobře omytého bio citronu, změklé a trochu pokrájené máslo, řecký jogurt, mletý bílý pepř, špetku cukru a sůl.
Nejdříve na krátký pulzní chod a pak na déle trvající otáčky máslo se všemi přísadami dobře promixuju, několikrát během toho kuchyňskou stěrkou setřu ingredience ze stěn kutru. Pokud je hmota příliš hustá, přidám ještě trochu jogurtu.
Hotové bylinkové máslo dám aspoň na půl dne zchladnout do lednice.
Ještě něco k tomu:
- K máslu lze přidat vedle hustého řeckého jogurtu i zakysanou smetanu s vyšším obsahem tuku, trochu pomazánkového másla nebo smetany ke šlehání, případně krémový nebo i tavený sýr bez příchutě či strouhaný sýr parmazánového typu. Poměry volím vždy tak, aby másla byla aspoň polovina.
- Z doma pěstovaných bylinek používám do bylinkového másla hlavně petrželku, pažitku, bazalku, libeček, saturejku, majoránku, oregano, tymián, rozmarýn, kopr, estragon, koriandr, kerblík, šalvěj, celerovou nať, meduňku, řeřichu, mátu nebo levanduli.
- Z planě rostloucích bylinek a dalších rostlin mám do bylinkového másla rád třeba medvědí česnek, mateřídoušku nebo jedlé květy, například měsíček nebo macešku.
- Jako koření do bylinkového másla používám černý nebo bílý mletý pepř, mletou sladkou nebo uzenou papriku, kari, mletý kmín nebo špetku mletého nového koření.
- Z dalších dochucovacích ingrediencí jsou vedle takřka nezbytného citronu (šťávy i kůry, dobrá je ale i limetka) a česneku (čerstvého nebo aspoň sušeného, ale i pečeného) dobrá i sušená rajčata nebo trocha rajčatového protlaku, pečená paprika, křen, olivy, ančovičky, kapary, mandle nebo ořechy, trocha pikantnější hořčice, worcester, tabasco a také uzená sůl.