Jedna z ne obvyklých bábovek, která svou chutí velmi překvapí a navíc příjemně provoní celý váš byt. Přesně tohle mám rád, když vůně jídla spoluvytváří domácí pohodu. K útulné rodinné atmosféře to prostě patří, je to jedna z hlavních věcí, kvůli kterým se lidé domů rádi vracejí. 🙂
Spojení medu, kakaa, jogurtu, oleje, citrónové kůry, vanilky a soli je rafinované, chutná skvostně a bábovka navíc zůstává vláčná několik dnů, pokud ovšem vydrží. 🙂 Zajímavá je i kombinace sladkého medu s cukrem na jedné straně a rozhodně ne symbolického množství soli v těstě na straně druhé. Určitě se také nebojte použít solené pistácie, já osobně je do téhle bábovky přidávám raději, než ty nesolené.
A ještě jedna v dnešní době dost podstatná věc: Na přípravu je tato bábovka velmi jednoduchá. Však uvidíte sami, že se k ní budete pravidelně rádi vracet. 🙂
Voňavá medová bábovka s pistáciemi
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 50 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 250 g polohrubé mouky
- 150 g cukru moučky
- 2 lžíce kakaa
- kůra z 1 bio citrónu
- 1 vanilkový lusk
- 2 hrsti nahrubo rozsekaných jader pistácií
- 1 a půl lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 2 vejce
- 3 lžíce medu
- 300 g bílého jogurtu
- 150 g rostlinného oleje
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy:
- moučkový cukr na posypání bábovky
postup:
Formu vymažu tukem a vysypu hrubou moukou. Do hlubší mísy proseju mouku, cukr a kakao, přidám sodu, vyškrábnutý obsah vanilkového lusku, sůl a kůru, kterou jsem ostrouhal z pečlivě omytého bio citrónu. Všechny sypké části promíchám.
V rendlíku ručním šlehačem krátce promísím jogurt s olejem, vejci a medem, vše přiliju k sypké směsi a šlehačem dobře promísím, teprve ke konci přidám rozsekaná jádra pistácií. Těsto naliju do předem vymazané a vysypané formy a dám péct na 25 minut při 160 stupních, poté teplotu snížím na 150 stupňů a peču dalších asi 20 – 25 minut. Upečenou bábovku poznám pomocí zapíchnuté špejle, kterou vytáhnu bez jakýchkoli zbytků těsta.
Bábovku nechám chvíli chladnout, pak vyklopím a na mřížce nechám zcela vystydnout. Pak ji pocukruju.
Ještě něco k tomu:
- Pistácie můžete zaměnit za hrubě posekané vlašské ořechy, použít ale můžete i lískové. Další možnou obměnou je nasekaná kandovaná citrónová kůra, v tomto případě ale již kůru z čerstvého citrónu nepřidávejte.
- Pokud nemáte po ruce vanilkový lusk, použijte vanilinový cukr a o to méně do těsta dejte moučkového cukru.
- Pokud vám med ve sklenici ztuhnul, nejdříve jej rozehřejte, třeba v mikrovlnné troubě (stačí zahřát velmi krátce). Rozhodně ale med k ostatním surovinám nepřidávejte horký, měl by být jen mírně vlahý.
- Vegetariáni formu pochopitelně vymažou jiným tukem, než sádlem. 🙂