Limonáda! Levandulový sirup

Ostatní Sezónní Vegetariánské

 // 

levandulovy_sirup_2

Vážně, pro limonády, hlavně pak ty domácí mám velkou slabost. Prakticky kdekoli nějakou v nabídce objevím, neváhám a jdu do ní 🙂 Asi to tak mám už odjakživa, protože… Trochu teď váhám, ale… Ano, prásknu to na sebe: Když mě coby malého caparta vzali naši poprvé do ZOO a když se mě po návratu sousedka ptala, cože se mně tam nejvíc líbilo, prý jsem jí bez váhání a s nadšením odpověděl: Limonáda! 🙂

Právě teď čas domácích limonád vrcholí. Je nesmírně fajn si domácí limonádu vyrobit z něčeho, co vám roste pod okny. Před pár lety jsem tady psal o bezinkovém sirupu, který pravidelně každým rokem připravujeme (více zde), letos sem k tomu přidávám limonádu levandulovou. Keříků levandule máme u zdi před domem, ale i na dvoře na slunných místech opravdu hodně, a právě před pár dny jsme ty nádherné fialové koberce ostříhali.

Kdo by tu vůni nemiloval… Už od mojí babičky mám v dobré paměti hlavně levandulová mýdla 🙂 Pro dobrou náladu, pohodu a zklidnění si rád čas od času udělám voňavý levandulový čaj, onu opojnou vůni si vychutnávám i těsně před usnutím z malého polštářku, plného levandulových květů. Snopy levandule nám zdobí předsíň i sednici, pár květů, ať už čerstvých nebo i sušených občas přidávám pro ozvláštění do bábovky. A i letos jsem se už moc těšil na novou várku levandulového sirupu 🙂 Tři čerstvě naplněné lahve jsou v lednici, se sodovkou, ale i studeným či teplým čajem je to vážně báječné pití! Příprava je velmi jednoduchá, pokud o nějaké levanduli ve svém okolí víte, ještě to určitě i sami zvládnete 🙂

levandulovy_sirup
Levandulový sirup – suroviny

Levandulový sirup

  • doba přípravy: celkem asi 20 minut + 2 dny odležení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 1 větší miska levandulových květů i se stonky
  • 2 bio citrony
  • 750 g medu
  • 8 až 10 lžiček kyseliny citronové
  • 2 špetky mleté skořice
  • 3 litry vody

postup:

Levanduli ve velkém hrnci zaliji litrem převařené a vychladlé vody. Přidám omyté a na jemné plátky nakrájené bio citrony a nechám pod poklicí v chladu 2 dny louhovat, párkrát během té doby zamíchám.

Po dvou dnech do hrnce přiliji zbylé 2 litry vody, přidám med, kyselinu citronovou a pomalu za občasného míchání přivedu k varu, ale nevařím.

Ještě horký sirup přecedím přes velmi jemný cedník nebo plátno a naliji jej do horkou vodou předem vymytých lahví. Lahve zavřu a nechám vychladnout, pak je uložím do lednice.

Ještě něco k tomu:

  • Levanduli nechám před zpracováním aspoň hodinu odležet, aby z ní vylezl případný hmyz. Předem ale levanduli neoplachuji, aby v květech zůstalo co nejvíc pylu. Vybírám samozřejmě rostliny, které nejsou v blízkosti zdroje prachu a exhalací.
  • Med nebo jeho část můžete nahradit třtinovým nebo řepným cukrem.
  • Přesné množství kyseliny citronové záleží na vaší chuti.
  • V lednici by levandulový sirup měl vydržet zhruba rok.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *