Vážně, pro limonády, hlavně pak ty domácí mám velkou slabost. Prakticky kdekoli nějakou v nabídce objevím, neváhám a jdu do ní 🙂 Asi to tak mám už odjakživa, protože… Trochu teď váhám, ale… Ano, prásknu to na sebe: Když mě coby malého caparta vzali naši poprvé do ZOO a když se mě po návratu sousedka ptala, cože se mně tam nejvíc líbilo, prý jsem jí bez váhání a s nadšením odpověděl: Limonáda! 🙂
Právě teď čas domácích limonád vrcholí. Je nesmírně fajn si domácí limonádu vyrobit z něčeho, co vám roste pod okny. Před pár lety jsem tady psal o bezinkovém sirupu, který pravidelně každým rokem připravujeme (více zde), letos sem k tomu přidávám limonádu levandulovou. Keříků levandule máme u zdi před domem, ale i na dvoře na slunných místech opravdu hodně, a právě před pár dny jsme ty nádherné fialové koberce ostříhali.
Kdo by tu vůni nemiloval… Už od mojí babičky mám v dobré paměti hlavně levandulová mýdla 🙂 Pro dobrou náladu, pohodu a zklidnění si rád čas od času udělám voňavý levandulový čaj, onu opojnou vůni si vychutnávám i těsně před usnutím z malého polštářku, plného levandulových květů. Snopy levandule nám zdobí předsíň i sednici, pár květů, ať už čerstvých nebo i sušených občas přidávám pro ozvláštění do bábovky. A i letos jsem se už moc těšil na novou várku levandulového sirupu 🙂 Tři čerstvě naplněné lahve jsou v lednici, se sodovkou, ale i studeným či teplým čajem je to vážně báječné pití! Příprava je velmi jednoduchá, pokud o nějaké levanduli ve svém okolí víte, ještě to určitě i sami zvládnete 🙂
Levandulový sirup
- doba přípravy: celkem asi 20 minut + 2 dny odležení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 1 větší miska levandulových květů i se stonky
- 2 bio citrony
- 750 g medu
- 8 až 10 lžiček kyseliny citronové
- 2 špetky mleté skořice
- 3 litry vody
postup:
Levanduli ve velkém hrnci zaliji litrem převařené a vychladlé vody. Přidám omyté a na jemné plátky nakrájené bio citrony a nechám pod poklicí v chladu 2 dny louhovat, párkrát během té doby zamíchám.
Po dvou dnech do hrnce přiliji zbylé 2 litry vody, přidám med, kyselinu citronovou a pomalu za občasného míchání přivedu k varu, ale nevařím.
Ještě horký sirup přecedím přes velmi jemný cedník nebo plátno a naliji jej do horkou vodou předem vymytých lahví. Lahve zavřu a nechám vychladnout, pak je uložím do lednice.
Ještě něco k tomu:
- Levanduli nechám před zpracováním aspoň hodinu odležet, aby z ní vylezl případný hmyz. Předem ale levanduli neoplachuji, aby v květech zůstalo co nejvíc pylu. Vybírám samozřejmě rostliny, které nejsou v blízkosti zdroje prachu a exhalací.
- Med nebo jeho část můžete nahradit třtinovým nebo řepným cukrem.
- Přesné množství kyseliny citronové záleží na vaší chuti.
- V lednici by levandulový sirup měl vydržet zhruba rok.