Matce navzdory

Ostatní Sezónní Vegetariánská

 // 

pampeliskovy_med_1

Ani nevím, jak k tomu došlo, ale to, že se z pampelišek dá udělat med, to mě zaujalo už jako malé dítě. Nejspíš proto, že s květy pampelišek jsme si jako děti tak často hrávali… Mému zaujetí pampeliškovým medem ale brzy rázně utla tipec má přísná a zdravou stravou posedlá matka: Není to prakticky nic jiného, než obyčejný cukr!

Moje matka se ovšem mýlila. Později, ve věku dospělém jsem se totiž začal dočítat o přímo zázračných účincích onoho pampeliškového medu. Prý pomůže při nachlazení a kašli, při alergiích, čistí ledviny i krev, je dobrý na játra, svědčí i slezině, pomáhá proti žlučníkovým kamenům a jarní únavě, při špatném trávení nebo kožních problémech a já nevím, při čem všem ještě. I kdyby jen desetina z toho všeho byla pravda, moje zvědavost na med z pampelišek byla znovu nastartována 🙂

Jenže dlouhá léta jsme bydleli ve městě, kde pampelišek zrovna moc nebylo, a když, tak hned vedle auty přecpané silnice. Až teprve po našem přestěhování na venkov moje touha po pampeliškovém medu začala dostávat nadějnější obrysy. Pravda, párkrát jsem onu příhodnou chvíli promeškal, když pampelišky odkvetly. Nicméně letos, hlavně díky popostrčení Elišky, naší dobré známé z Moravy, která pampeliškový med pravidelně vaří, jsem to stihnul 🙂 K Eliščininu receptu jsem si vygoogloval ještě pár dalších variant, vše upravil ku obrazu svému a náš domácí pampeliškový med je na světě 🙂 Příští rok určitě zopakuji, recept si sem ukládám. A už se těším, jak po medu z pampelišek budeme u nás doma všichni zdraví, mojí matce navzdory 🙂

pampeliskovy_med
Pampeliškový med – suroviny

Pampeliškový med

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 24 hodin louhování + celkem asi 120 minut varu
  • náročnost: velmi snadné

suroviny:

  • 1 menší košík pampeliškových květů (asi 500 kusů)
  • 1500 g krupicového cukru
  • 1500 ml vody
  • 3 bio citrony
  • 1 pomeranč
  • 3 lžičky kyseliny citronové

postup:

Květy pampelišek opatrně omyji pod tekoucí studenou vodou a nechám trochu okapat. Nasypu je do velkého hrnce, přidám omyté a na tenčí plátky nakrájené bio citrony, oloupaný a na tenčí plátky nakrájený pomeranč a zaliji vodou. Všechny květy by měly být ponořeny. Za občasného míchání přivedu k mírnému varu a vařím 15 minut. Pak uložím do chladna a temna na 24 hodin louhovat.

Po jednom dni obsah scedím přes jemné síto, přisypu cukr a kyselinu citronovou. Za častějšího míchání zvolna vařím asi 90 minut až hodinu a tři čtvrtě, než tekutina začne tmavnout a získá konzistenci táhnoucího se sirupu.

Horký sirup hned přeleji do sklenic a dobře zavíčkuji. Nechám vychladnout a uložím v chladnu a temnu.

Ještě něco k tomu:

  • Pampelišky je třeba před samotnou přípravou oplachovat opatrně, aby se z nich vyplavilo co nejméně pylu. Případného hmyzu se zbavíte i tak, že květy na půlhodinku rozložíte ve stínu na papír nebo sušící síta.
  • Hned zkraje, před prvním varem, můžete k pampeliškám přihodit i nějakou aromatičtější bylinku, která váš med ozvláštní a kterou společně s květy potom scedíte. Dobrá je třeba máta nebo mateřídouška, použít ale můžete i pár hřebíčků nebo trochu skořice.
  • O něco zdravější, ale i dražší verzi pampeliškového medu získáte, když místo řepného použijete cukr třtinový nebo kokosový.
  • Pampeliškový med, přesněji sirup má široké využití, mimo jiné na lívance nebo palačinky, do jogurtů, sladkých kaší, do čaje nebo sodovky.

Napsat komentář