Patrikovy rohlíky

Přílohy Slané pečivo

 // 

Aktualizováno

patrikovy-rohliky-2

Možná se mýlím, ale mám pocit, že všechna ta omezení, která kvůli pandemii poslední rok poznamenala, přinesla vedle mnoha jiných věcí i zvýšený zájem o domácí pečení. A to je vlastně druhá, lepší strana té mince, ne? Však si ještě určitě pamatujete, jak na jaře na čas zmizelo z obchodů čerstvé i sušené droždí.

Mít na stole dobré čerstvé a křupavé domácí rohlíky, tím určitě většina lidí nepohrdne. Nejde přitom o nic složitého, takové rohlíky určitě zvládne i začátečník. Už před časem jsem tady psal o u nás doma velmi oblíbených houskách (tady je recept na kynuté housky) a tentokrát tedy dochází i na rohlíky.

Následující recept jsem už před delším časem objevil na sociálních sítích, kam jej vyvěsil i vám určitě dobře známý rozhlasový moderátor, ale i nadšený kuchař a milovník dobrého jídla Patrik Rozehnal. Ty rohlíky jsou vážně skvělé a povedou se i vám hned napoprvé. Na rozdíl od Patrika je já dělám ze sušeného droždí a do těsta přidávám i špetku cukru.

Díky za tyhle rohlíky, Patriku! A k vašemu dnešnímu svátku vše nejlepší!

Kynuté rohlíky

Kynuté rohlíky

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 15 minut hnětení těsta + celkem asi 130 minut kynutí + asi 15 minut pečení
  • obtížnost: snadné
  • počet porcí: 8 kusů

suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 8 g sušeného droždí
  • 70 g sádla
  • 270 ml vody
  • půl lžičky krystalového cukru
  • 1 lžička soli

na posypání rohlíků:

  • mák
  • hrubozrnná sůl

postup:

Do mísy od robotu proseji hladkou mouku, přidám sušené droždí, krystalový cukr, sůl a také rozpuštěné, ale jen vlažné sádlo a vlažnou vodu. V robotu hnětu 10 až 15 minut, uhnětené těsto musí být hladké, pevné a nelepivé. Přikryté utěrkou nechám kynout asi 90 minut.

Objem vykynutého těsta trochu srazím a těsto rozdělím na 8 stejně velkých dílů. Z každého dílu v rukách zlehka uválím hladkou kouli, koule těsta nechám asi 10 minut odpočinout. Potom postupně z každé koule válečkem na těsto rozválím trojúhelník. Ten smotám směrem od nejširší strany k nejužší, potom ještě rukama trochu vyválím do stran tak, aby každý rohlík byl stejně dlouhý. Nakonec položím zamotané těsto cípem směrem dolů, aby se při pečení nerozevřelo, zahnu konce do tvaru rohlíku a dám na plech, vyložený pečícím papírem. Rohlíky na plech naskládám s rozestupem, aby se při pečení neslepily.

Rohlíky na plechu zlehka porosím nebo potřu vodou a posypu mákem a hrubozrnnou solí. Nechám kynout ještě asi 30 minut.

Rohlíky peču asi 15 minut v troubě, předem rozpálené na 220 stupňů. Upečené nechám vychladnout na kuchyňské mřížce.

Ještě něco k tomu:

  • Rozpuštěné sádlo, které budete přidávat do těsta, musí být jen vlahé. Horké sádlo by zničilo kvasnice a těsto by pak nevykynulo. Sádlo je pro těsto na rohlíky i housky ideální, s máslem vytvoříte spíš něco, podobného buchtě.
  • Droždí můžete použít i čerstvé, asi 20 gramů, tedy polovinu kostky. Před přidáním do mísy s moukou čerstvé droždí rozdrobte do vyššího rendlíku s receptovým množstvím vlažné vody, cukru a asi jednou lžící z receptového množství mouky, promíchejte a nechte vzejít kvásek.
  • Při dělení vykynutého těsta je nejlepší použít váhu, rohlíky pak budete mít stejně velké, jeden jako druhý.
  • Při rozvalování koule těsta na trojúhelník nejdřív válečkem směrem od sebe zploštím horní polovinu těsta, pak dolní polovinu těsta na dvě strany směrem šikmo dolů  – vlevo a vpravo.
  • Vedle máku můžete rohlíky posypat kmínem, sezamem nebo třeba lněným semínkem.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *