Brambory jsou pro mě nikdy nekončící téma. Zvlášť v našich krajích je to ingredience, bez které se v kuchyni obejdete sotva pár dní. Ingredience, na které vyrostly generace našich předků, ingredience, na které naše babičky dokazovaly svoji nejednou hodně překvapivou kreativitu, často se vyznačující lokálním ukotvením. A těch názvů jednotlivých krajových jídel! Brambory jsou prostě surovinou, kterou ve starých kuchařkách a v receptářích vyhledávám asi nejraději a pokaždé nad tou nekonečnou řadou receptů i výsledných chutí žasnu.
Ty letité, nejednou zapomenuté „bramborové recepty“ nejen moc rád hledám a zkouším, ale taky vymýšlím jejich nové varianty. To hledání a zkoušení je často dobrodružstvím, na jehož konci nejednou bývá jídlo, které mně – často i přes svoji jednoduchost – chutí hodně překvapí a které mě tak trochu zavádí zpět do kuchyně mojí babičky.
Kombinaci brambor a dřív tolik oblíbené pšeničné krupice jsem na blogu před pár lety už zmiňoval, byly to uvařené, rozšťouchané a pak opékané brambory s opraženou krupicí, které mohou být jak přílohou, tak i jednodušším, ale moc dobrým hlavním chodem.
Dnes si sem chci uložit vlastně trochu podobný recept, pracující se stejnými ingrediencemi. S krupicí ale kombinuje brambory syrové, nastrouhané na velmi tenké plátky. Ty se prudce restují na pánvi na troše dobré slaniny až do změknutí, potom přijde krupice s trochou cibule a dál zprudka se vše opéká až do lehce zlatava. Prosté, jednoduché, docela rychlé, vážně moc dobré, s možností desítek různých obměn, ať už jako skvělá a zase jiná, méně tradiční příloha nebo skromnější, ale moc dobré hlavní jídlo. To třeba zasypané strouhaným sýrem nebo s trochu vydatnější dávkou pokud možno domácí slaniny 🙂
Pečené brambory s krupicí z pánve
- doba přípravy: asi 30 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 2
suroviny:
- 70 g kvalitního, nejlépe domácího špeku
- 6 středně velkých brambor
- 1 lžička celého kmínu
- 1 větší cibule
- 4 lžíce pšeničné krupice
- mletý černý pepř
- sůl
postup:
Slaninu nakrájím na drobnější kostičky a na velké nepřilnavé pánvi ji zvolna, za občasného míchání vysmahnu skoro až na zlatavé škvarečky. Během toho oloupu, omyju a na velmi tenké plátky nastrouhám brambory, nejlépe to jde na mandolíně nebo v robotu.
Plotýnku pod pánví s vysmaženou slaninou přepnu skoro na maximum, přihodím plátky brambor a kmín (zatím nesolím) a za velmi častého míchání opékám, dokud plátky brambor nezměknou a nezačnou lehce zlátnout, trvá to zhruba 10 až 15 minut. Zatím oloupu cibuli a také ji nakrájím na velmi tenká půlkolečka.
K opečeným bramborám přidám cibuli, přisypu krupici a dobře promíchám tak, aby všechna krupice obalila plátky brambor. Dál zprudka, za velmi častého míchání restuju, dokud krupice nezačne lehce zlátnout, trvá to dalších asi 10 až 15 minut. Až teprve na závěr brambory osolím, opepřím a dobře promíchám.
Podávám jako přílohu k masu nebo jako lehký hlavní chod, sypu posekanou natí hladkolisté petrželky, pažitkou nebo doplňuji kyselou okurkou.
Ještě něco k tomu:
- Víc než dvě porce se na pánev obvyklé velikosti nevejdou, ideální je v takovém případě použít wok pánev. Podstatné je, aby vždy šlo o pánev nepřilnavou.
- Brambory je třeba nakrájet opravdu na velmi tenké plátky. Solím je až v úplném závěru, jinak by začaly pouštět vodu a dobře by se neopekly.
- Přesná doba opékání brambor a pak i dostatečného opražení krupice závisí na počtu připravovaných porcí, velikosti a typu pánve, výkonu plotýnky a tloušťce bramborových plátků. Platí, že brambory před přidáním krupice musí být prakticky měkké, ve finále musí mít krupice s brambory lehce zlatavou barvu.
- Místo špeku je samozřejmě možné použít anglickou slaninu. Někdy přidávám spolu s krupicí i hrstičku trochu posekaných škvarků.
- Pšeničnou krupici je možné nahradit dětskou krupičkou, případně hrubou moukou.
- Dobré jsou v bramborách s krupicí i těsně před dokončením přidané čerstvé posekané bylinky, drobně nakrájená zelená naťová cibulka nebo kousek pórku, prolisovaný stroužek česneku, čerstvé klíčky nebo microgreens.
- Jako samostatné hlavní jídlo brambory s krupicí sypu na talířích nastrouhaným tvrdším sýrem nebo rozdrobeným sýrem s modrou plísní.