Jako lék je zázvor – ať už čerstvý, kandovaný nebo sušený – používán hlavně v Číně a Indii prý již několik tisíciletí. S trochou nadsázky řečeno: Neexistuje snad neduh, na který by nezabíral, alespoň soudě podle toho, co můžete dohledat v odborné i populární literatuře či na internetu. A to nemluvím o využití výrazné chuti zázvoru a jeho aroma při přípravě jídel.
Zázvor mimo jiné báječně zabírá svými antiseptickými, protizánětlivými a protihorečnatými účinky při nachlazení a nastupující chřipce. A právě proto každoročně od podzimu až do jara připravuji tenhle skvělý sirup, který nejen ochrání před zmíněnými neduhy, ale který navíc i skutečně skvostně chutná. Neváhejte a určitě vyzkoušejte!
Zázvorový sirup
- doba přípravy: asi 20 minut + 2 až 3 dny odležení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 500 g čerstvého zázvoru
- 1 kg třtinového cukru
- 2 kg citrónů
- 250 g medu
- 15 hřebíčků
- 1 lžička mleté skořice
- 1 vanilkový lusk
- 2 lžičky mletého kardamomu
- 3 badyány
- na špičku nože mletého muškátového oříšku
- půl lžičky anýzu
- svazek čerstvé máty
- 3 limetky
postup:
Do většího hrnce nastrouhám na okurkovém struhadle nebo na robotu omytý zázvor. Přidám šťávu z vymačkaných citrónů, nahrubo posekanou mátu, plátky omytých limetek, vyškrábnutý obsah vanilkového lusku a všechny ostatní ingredience. Řádně promíchám a nechám dva až tři dny odležet v teple za občasného zamíchání.
Třetí den sirup přecedím a v lahvích uložím do lednice. Sirup tam vydrží minimálně tři měsíce. Ředím studenou nebo teplou vodou, sodovkou nebo přidávám do čaje. Samotný sirup se dá užívat i ráno nalačno po jedné lžičce prevence virózy.
Ještě něco k tomu:
- Třtinový cukr můžete zaměnit za bílý cukr, také s kořením můžete improvizovat podle své chuti.
- Ještě dřív, než po slití do lahví scezené pevné části sirupu vyhodím, je propláchnu trochou vody a také použiju k přípravě sirupu, jako takzvaný „druhák“. Byla by škoda je také nevyužít! 🙂
- Tak jako u každého léku i u zázračného zázvoru platí několik ALE: Zázvor by neměly konzumovat mimo jiné děti do dvou let či diabetici. A i u zázvoru platí ono známé „všeho s mírou“. V sušené formě byste neměli zkonzumovat víc než jeden gram zázvoru za den, čerstvého pak nejvýše 4 gramy. Zdrženliví proto buďte i v případě tohoto sirupu, jakkoli je skutečně velmi chutný. 🙂