Při viróze a nachlazení určitě pomůže zázračný zázvor

Ostatní Vegetariánská

 // 

Zázvorový sirup

Jako lék je zázvor – ať už čerstvý, kandovaný nebo sušený – používán hlavně v Číně a Indii prý již několik tisíciletí. S trochou nadsázky řečeno: Neexistuje snad neduh, na který by nezabíral, alespoň soudě podle toho, co můžete dohledat v odborné i populární literatuře či na internetu. A to nemluvím o využití výrazné chuti zázvoru a jeho aroma při přípravě jídel.

Zázvor mimo jiné báječně zabírá svými antiseptickými, protizánětlivými a protihorečnatými účinky při nachlazení a nastupující chřipce. A právě proto každoročně od podzimu až do jara připravuji tenhle skvělý sirup, který nejen ochrání před zmíněnými neduhy, ale který navíc i skutečně skvostně chutná. Neváhejte a určitě vyzkoušejte!

Zázvorový sirup

  • doba přípravy: asi 20 minut + 2 až 3 dny odležení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 500 g čerstvého zázvoru
  • 1 kg třtinového cukru
  • 2 kg citrónů
  • 250 g medu
  • 15 hřebíčků
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 lžičky mletého kardamomu
  • 3 badyány
  • na špičku nože mletého muškátového oříšku
  • půl lžičky anýzu
  • svazek čerstvé máty
  • 3 limetky

postup:

Do většího hrnce nastrouhám na okurkovém struhadle nebo na robotu omytý zázvor. Přidám šťávu z vymačkaných citrónů, nahrubo posekanou mátu, plátky omytých limetek, vyškrábnutý obsah vanilkového lusku a všechny ostatní ingredience. Řádně promíchám a nechám dva až tři dny odležet v teple za občasného zamíchání.

Zázvorový sirup

Třetí den sirup přecedím a v lahvích uložím do lednice. Sirup tam vydrží minimálně tři měsíce. Ředím studenou nebo teplou vodou, sodovkou nebo přidávám do čaje. Samotný sirup se dá užívat i ráno nalačno po jedné lžičce prevence virózy.

Zázvorový sirup

Ještě něco k tomu:

  • Třtinový cukr můžete zaměnit za bílý cukr, také s kořením můžete improvizovat podle své chuti.
  • Ještě dřív, než po slití do lahví scezené pevné části sirupu vyhodím, je propláchnu trochou vody a také použiju k přípravě sirupu, jako takzvaný „druhák“. Byla by škoda je také nevyužít! 🙂
  • Tak jako u každého léku i u zázračného zázvoru platí několik ALE: Zázvor by neměly konzumovat mimo jiné děti do dvou let či diabetici. A i u zázvoru platí ono známé „všeho s mírou“. V sušené formě byste neměli zkonzumovat víc než jeden gram zázvoru za den, čerstvého pak nejvýše 4 gramy. Zdrženliví proto buďte i v případě tohoto sirupu, jakkoli je skutečně velmi chutný. 🙂

Napsat komentář