Pokud ano, pak na ty tradiční domácí nutně potřebujete i chlebíčkovou veku. Jenže ouvej, skutečně dobrou veku abys pohledal. Když už, tak řada obchodů nabízí jen veku nepříliš šťastným způsobem kolmo krájenou (chlebíčky jsou tak příliš krátké) a navíc neprodyšně v igelitu zabalenou (což její už tak podivné konzistenci nepřidá), o často nevábné chuti i vůni raději ani nemluvě. A nebalená, nekrájená a čerstvě upečená veka? Ta je u mnohých prodejců docela vzácným artiklem.
A tak jsem se jednoho dne rozhodl, že zkusím upéct domácí chlebíčkovou veku. Bezprostředním impulsem k tomu byla také návštěva, kterou jsme čekali a která si na obložené chlebíčky potrpí. Pár dnů předem jsem pro jistotu upekl veku zkušební, ale jak se ukázalo, nebylo to ani potřeba. Domácí chlebíčková veka se povede hned na poprvé. Je velmi snadná, docela rychlá, a hlavně moc dobrá. Ta kupovaná veka jí proto nesahá ani na paty.
Chlebíčková veka
- doba přípravy: asi 20 minut + celkem asi 120 minut kynutí + asi 20 minut pečení
- obtížnost: snadné
- počet kusů: 2 veky (délka cca 20 centimetrů, tzn. asi na 2 x 12 chlebíčků)
suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 1 balíček sušeného droždí
- 250 ml mléka
- 1 a půl lžíce krupicového cukru
- půl lžičky soli
- 2 lžíce rostlinného oleje
na potření před pečením:
- rostlinný olej
postup:
Do mísy od robotu proseji hladkou mouchu, rozmíchám se sušeným droždím, krupicovým cukrem a špetkou soli. Přiliji vlahé mléko a rostlinný olej a v robotu uhnětu hladké a nelepivé těsto. To nechám kynout asi 60 minut.
Vykynuté těsto rozdělím na dvě poloviny. Postupně jednu po druhé nejdřív rozválím do většího obdélníku, který po třetinách, tedy na dvou místech přeložím směrem ke středu; pak těsto znovu rozválím na obdélník s delší stranou okolo 20 centimetrů a sroluji do tvaru veky, okraje upravím.
Veky položím na plech, vyložený pečícím papírem, konci těsta vždy dolů. Přikryté utěrkou nechám kynout dalších asi 60 minut.
Vykynuté veky potřu rostlinným olejem a peču při 190 stupních 10 minut, pak bez otevírání trouby teplotu snížím na 170 stupňů a dopékám dalších 10 minut.
Upečené veky nechám vychladnout na kuchyňské mřížce.
Ještě něco k tomu:
- Místo rostlinného oleje můžete veky před pečením potřít bílkem nebo žloutkem, případně celým vejcem, ale také jen vodou.
- I doma pečenou chlebíčkovou veku můžete bez problému uložit do mrazáku a mít ji tak po ruce ro nečekanou návštěvu a přípravu rychlého pohoštění nebo večeře.