Tohle jídlo je u nás doma hodně oblíbené a miluju ho i já. Nejen proto, že je tuze dobré, ale i kvůli jeho náramně jednoduché přípravě.
Obalovaný smažený květák má v našich krajích rád snad každý. Jen kdyby s ním v kuchyni nebyla taková piplačka… Udělat stejně brokolici jste možná zkoušeli i vy, nicméně nejspíš i vy jste výsledkem byli zklamáni: její chuť má do obalovaného smaženého květáku opravdu hodně daleko.
Tahle brokolice, kterou vám dnes nabízím, je ale skutečně skvostná. Chutí se smaženému květáku rozhodně vyrovná a co víc, její příprava je nesrovnatelně jednodušší a rychlejší, ale i mnohem zdravější. Vyzkoušejte a jsem si jist, že k tomuto receptu se budete pravidelně vracet.
Obalovaná brokolice z trouby
- doba přípravy: asi 20 minut + 30 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 1 hlávka brokolice
- 2 kelímky zakysané smetany
- špetka kari
- půl lžičky sladké mleté papriky
- lžička sušeného libečku
- půl lžičky prášku sušeného česneku
- půl lžičky dijonské hořčice
- mletý černý pepř
- sůl
- 1 – 2 šálky strouhanky
- asi 4 lžíce rostlinného oleje
postup:
Brokolici omyju a nechám dobře okapat. Rozdělím ji na jednotlivé menší růžičky, větší košťály odložím a využiji v kuchyni jinak.
Ve větší misce smíchám zakysanou smetanu s kari, sladkou paprikou, sušeným libečkem, dijonskou hořčicí, mletým černým pepřem, práškem sušeného česneku a solí. Jednotlivé syrové růžičky brokolice v této husté omáčce jednu po druhé namáčím a pak je obaluji ve strouhance, obalené pokládám na plech, vyložený pečícím papírem.
Obalené růžičky na plechu opravdu jen zlehka zakapám olejem a dám péct při 180 stupních na 30 minut. V polovině pečení plech vyndám a růžičky brokolice obrátím a znovu zakapu olejem.
Upečené růžičky brokolice mají zlatavou barvu. Podávám je s bramborem, domácí tatarskou omáčkou a rajčatovým salátem.
Ještě něco k tomu:
- Odložené nepoužité košťály z brokolice můžete upotřebit třeba na polévku.
- Na zakysané smetaně nešetřete, na jednu hlávku brokolice byste měli spotřebovat oba dva kelímky.
- Strouhanku můžete nahradit křupavější strouhankou kukuřičnou.
- Pokápání obalených růžiček brokolice olejem můžete vynechat, jídlo pak bude o něco méně kalorické. Nicméně nebude už zdaleka tak dobré! 🙂