Ukrutně jednoduchá brokolice, od smaženého květáku skoro k nerozeznání

Hlavní jídla Vegetariánské

 // 

Obalovaná brokolice z trouby

Tohle jídlo je u nás doma hodně oblíbené a miluju ho i já. Nejen proto, že je tuze dobré, ale i kvůli jeho náramně jednoduché přípravě.

Obalovaný smažený květák má v našich krajích rád snad každý. Jen kdyby s ním v kuchyni nebyla taková piplačka… Udělat stejně brokolici jste možná zkoušeli i vy, nicméně nejspíš i vy jste výsledkem byli zklamáni: její chuť má do obalovaného smaženého květáku opravdu hodně daleko.

Tahle brokolice, kterou vám dnes nabízím, je ale skutečně skvostná. Chutí se smaženému květáku rozhodně vyrovná a co víc, její příprava je nesrovnatelně jednodušší a rychlejší, ale i mnohem zdravější. Vyzkoušejte a jsem si jist, že k tomuto receptu se budete pravidelně vracet.

 

Obalovaná brokolice z trouby

  • doba přípravy: asi 20 minut + 30 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 1 hlávka brokolice
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • špetka kari
  • půl lžičky sladké mleté papriky
  • lžička sušeného libečku
  • půl lžičky prášku sušeného česneku
  • půl lžičky dijonské hořčice
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 1 – 2 šálky strouhanky
  • asi 4 lžíce rostlinného oleje

 

postup:

Brokolici omyju a nechám dobře okapat. Rozdělím ji na jednotlivé menší růžičky, větší košťály odložím a využiji v kuchyni jinak.

Ve větší misce smíchám zakysanou smetanu s kari, sladkou paprikou, sušeným libečkem, dijonskou hořčicí, mletým černým pepřem, práškem sušeného česneku a solí. Jednotlivé syrové růžičky brokolice v této husté omáčce jednu po druhé namáčím a pak je obaluji ve strouhance, obalené pokládám na plech, vyložený pečícím papírem.

Obalené růžičky na plechu opravdu jen zlehka zakapám olejem a dám péct při 180 stupních na 30 minut. V polovině pečení plech vyndám a růžičky brokolice obrátím a znovu zakapu olejem.

Upečené růžičky brokolice mají zlatavou barvu. Podávám je s bramborem, domácí tatarskou omáčkou a rajčatovým salátem.

 

Ještě něco k tomu:

  • Odložené nepoužité košťály z brokolice můžete upotřebit třeba na polévku.
  • Na zakysané smetaně nešetřete, na jednu hlávku brokolice byste měli spotřebovat oba dva kelímky.
  • Strouhanku můžete nahradit křupavější strouhankou kukuřičnou.
  • Pokápání obalených růžiček brokolice olejem můžete vynechat, jídlo pak bude o něco méně kalorické. Nicméně nebude už zdaleka tak dobré! 🙂

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *