Určitě budou mít zase úspěch

Přílohy Slané pečivo Vegetariánská

 // 

housky_sobotni

Také rádi aspoň občas uděláte svým blízkým radost? Kdy zdánlivě všední, obyčejný den osvěžíte a potěšíte je třeba jen nečekanou drobností? Jedním takovým příjemným, byť malým překvapením mohou být – světe div se – i domácí housky. Vlastně i mně samotnému udělá ohromnou radost ten spokojený výraz očí u stolu, když na něj pokládám ošatku s lehce zlatavými, voňavými, nadýchanými, ještě vlahými domácími rohlíky nebo houskami 🙂 Pak už stačí málo: jen ještě dobré máslo, třeba kousek sýra, rajče…

Podobná překvapení rád dělávám, však právě receptů na domácí rohlíky, housky nebo dalamánky se na mém blogu už pár objevilo. Tentokrát jsem zvolil podmáslové housky, které jsem před časem objevil tuším na sociálních sítích. Jistě ale vím, že pocházejí z kuchyně Josefa Maršálka a že jsou vážně moc dobré. U nás je míváme docela často, zrovna zítra se je chystám péct znova – však se také jmenují sobotní! Určitě budou mít zase úspěch 🙂

Podmáslové sobotní housky

  • doba přípravy: 25 minut + celkem asi 130 minut kynutí + asi 11 minut pečení
  • náročnost: velmi snadné
  • počet kusů: 9

suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g podmáslí
  • 200 g vody
  • 20 g másla
  • 8 g sušeného droždí (1 sáček)
  • 1 lžička soli

na posypání:

  • semínka (mák, kmín, sezam, dýně, len…)

postup:

Do mísy od robotu prosiji hladkou mouku společně se sušeným droždím a solí. Přiliji mírně vlahou vodu, podmáslí a rozpuštěné, ale jen velmi mírně vlahé máslo. Dám hníst do robotu s hnětacím hákem, dokud těsto není hladké, lesklé a nelepí se k míse. Potom mísu s uhněteným těstem vyndám z robotu, zakryji utěrkou a nechám v teplé místnosti asi 1 hodinu kynout. Těsto by během této doby mělo svůj objem zhruba zdvojnásobit.

Vykynuté těsto vyklopím na vál a rozdělím na 9 stejně velkých dílů, ze kterých vytvořím kompaktní koule. Ty nechám ještě asi 10 minut odpočinout a potom z každé z nich vyválím stejně dlouhý, rovnoměrně silný, asi 25 az 30 centimetrů dlouhý pramen. Z každého pramene upletu jednu housku.

Housky rovnoměrně rozložím na 2 velké pečící plechy, vyložené pečícím papírem nebo fólií a nechám další hodinu v teple, přikryté další fólií nebo papírem kynout.

Troubu, nastavenou na program horký vzduch, rozpálím na 220 stupňů. Housky lehce postříkám vlahou vodou, posypu mákem, kmínem nebo jinými semínky a dám na 11 minut péct. Upečené housky nechám vychladnout na mžížce.

Ještě něco k tomu:

  • Místo podmáslí můžete do těsta přidat kefír.
  • Při dělení těsta na 9 dílů používám váhu, aby housky byly stejně velké. Mimo jiné mám pak jistotu, že budou všechny stejně dobře propečené.
  • Na pletení housek existuje hned několik způsobů, ten z jednoho pramene mně nejvíc vyhovuje (podrobný postup najdete například zde).
  • Pokud vaše trouba nemá program horkovzduch, teplotu nastavte na 230 stupňů a housky pečte o minutu, dvě déle.

Napsat komentář