Svítek do polévky patří k těm úžasně dobrým věcem, které se mojí babičce v kuchyni rodily pod rukama a které jsem z domu neznal. Krásně žlutý, vysoký, nadýchaný, hedvábný, plavající v polévce, doslova se v puse rozplývající. 🙂 Bohužel, dnes se svítek z běžného kuchyňského repertoáru zcela vytratil, a to nejen ten polévkový, ale i svítek připravovaný na sladko jako moučník, potřený zavařeninou.
Polévkový svítek se hodí se jak do zeleninových polévek, tak do kuřecího či hovězího vývaru. Vyzkoušejte a nebudete litovat! 🙂
Polévkový svítek s libečkem
- doba přípravy: asi 30 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 20 g másla
- 2 vejce
- 2 – 3 bílky
- 1 – 2 lžíce mléka
- 35 g hrubé mouky
- 1 – 2 lžíce čerstvého posekaného libečku
- sůl
- mletý pepř
- máslo a hrubá mouka na vymazání pekáčku
postup:
Celá vejce rozdělím na žloutky a bílky, k bílkům přidám další dva až tři a společně s trochou soli vyšlehám na tuhý sníh. Povolené měkké máslo utřu se žloutky, přidám mléko, rozmíchám, přidám mouku, sůl, pepř a libeček, znovu dobře rozšlehám a na závěr zlehka vmíchám sníh z bílků. Těsto urovnám do vymazaného a moukou vysypaného malého pekáčku a dám do trouby, horké 180 stupňů asi na 15 minut. Upečený svítek nechám mírně zchladnout, vyklopím z pekáčku a dám nejlépe na kuchyňskou mřížku úplně vychladnout. Vychladlý svítek rozkrájím na kostky či jiné tvary a rozdělím do talířů na hotovou nalitou polévku.
Ještě něco k tomu:
- Bílky mám vždy po ruce. Při přípravě jídel, do nichž jsou potřeba jen žloutky (často třeba u kynutého těsta), totiž oddělené bílky uschovávám v mrazáku. Stačí pak jen zmrazené bílky nechat velmi mírně povolit a s trochou soli je pak snadno rozšlehám na sníh.
- Pokud nemáte po ruce čerstvý libeček, použijte sušený. Libeček lze také zaměnit za jiné čerstvé, případně sušené bylinky, například petrželku, pažitku nebo tymián či směs provensálského koření.
- Do polévkového svítku můžete také přimíchat například lžíci jemněji nasekaných vlašských ořechů.