Zelňáky se škvarky, pečené v troubě

Malá jídla Ostatní Slané pečivo

 // 

Taky právě v téhle době dobíráte ze dna soudku poslední zbytky loňského kysaného zelí? Přece jen je potřeba si už pospíšit: Čím pozdější datum zjara na kalendáři je, tím kyselejší bude zelí, aspoň tedy u nás doma ve špajzu to tak máme.

A tak jsem o minulém víkendu zelák (po nějak době přemlouvání se…) vyprázdnil, vymyl a odnesl do stodoly, kde počká do podzimu na novou úrodu zelených hlávek. Dvě krabičky se zbylým zelím jsem uložil do mrazáku (mrazák je k vitamínům výrazně šetrnější, než když se kysané zelí steriluje), krom toho jsem uvařil oblíbenou zelňačku a taky jsem upekl ty úplně nejjednodušší, ale moc dobré zelňáky se škvarky. Neměli jsme je už hodně dlouho, proto tím spíš chutnaly 🙂 Skvělé jsou jak teplé, tak i studené. A právě na zelňáky si sem dnes přidávám recept 🙂

Zelňáky se škvarky

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi hodinu odpočinutí těsta + asi 40 minut pečení
  • obtížnost: snadné
  • počet kusů: asi 12 až 15

suroviny:

  • 300 g kysaného zelí (bez šťávy, vymačkaného)
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g sádla
  • 50 g škvarků
  • 1 vejce
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička drceného kmínu
  • mletý černý pepř
  • sůl

postup:

Kysané zelí přecedím a pak ještě v cedníku velmi dobře vyždímu. Pak zelí trochu pokrájím a dám do mísy od robotu, přisypu hladkou mouku, přidám změklé sádlo a posekané škvarky, vše promíchám do kompaktnější hmoty. Přidám vejce, krupicový cukr, drcený kmín, mletý černý pepř a sůl a vše v robotu při pomalé rychlosti promíchám. Mísu s těstem uložím asi na hodinu do chladna.

Troubu nechám předehřát na 200 stupňů. Zchladlé odpočinuté těsto přendám na sklokeramickou desku, trochu zploštím, přikryju archem pečícího papíru a pod ním vyválím plát, silný asi 1 centimetr. Vykrajovátkem postupně vykrájím kulaté placky, které pomocí kuchyňské špachtle nebo obracečky přendám na plech, vyložený pečícím papírem.

Zelňáky peču v předehřáté troubě asi 30 minut do lehce zlatavé barvy, pak je otočím a dopékám ještě asi 10 minut z druhé strany.

Ještě něco k tomu:

  • Co možná nejlepší vymačkání šťávy ze zelí je důležité kvůli konzistenci těsta. Čím řidší těsto je, tím hůř se s ním pracuje.
  • Těsto na tyto zelňáky je po přidání vejce lepivější. Před vykrajováním placiček těsto proto nechávám dobře zchladnout, sádlo v něm zatuhne a těsto tolik nelepí. Nejlepší je na vyválení těsta sklokeramická deska, na kterou se těsto prakticky nepřichytává. Těsto jde vyvalovat i na dřevěném válu, podsypané hladkou mouku.
  • Pokud nechci čekat, než těsto ztuhne, nebo mně na pěkně kulatém tvaru zelňáků nezáleží, pomocí lžíce namočené ve vodě hned kladu na plech, vyložený pečícím papírem, menší hromádky a z nich pak lžící vytvaruju asi centimetr silné placičky.
  • Množství přidávaného cukru záleží na tom, jak hodně kyselé je zelí.
  • Místo škvarků někdy do zelňáků přidávám drobně nakrájené uzené maso nebo kostičky měkčí uzeniny.
  • Do zelňáků se dá přidat i nejrůznější další koření, třeba jemněji nasekaný libeček, medvědí česnek, tymián nebo třeba oregano. Pokud chci mít placky pikantnější, přisypu do těsta mletou sladkou papriku nebo špetku chilli.
  • Scezenou šťávu ze zelí rozhodně nevylévám, je v ní hodně vitamínů a dalších prospěšných látek. Dá se použít třeba do polévek, nejen zelných. Nejšetrnější je šťávu ze zelí přidat až na závěr do hotové polévky a tu už jen přihřát.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *