Bude z toho jitrocelový sirup

Ostatní Sezónní Vegetariánské

 // 

jitrocelovy_sirup_1

Provází mě už od dětství, jelikož jsem odjakživa trpěl na záněty průdušek, virózy, chřipky, alergie… Narozdíl od všelijakých prášků a často i injekcí jsem ale jitrocelový sirup měl opravdu velmi rád. Tu jeho sladkou a přitom mírně nahořklou chuť jsem miloval, pokaždé byla sladkou odměnou za polknutí tablety antibiotika. A hlavně: Jitrocelový sirup prakticky pokaždé na kašel zabíral!

Léta utíkala, ale vždy, když přišel kašel a když už byl úporný, následovala návštěva lékárny a koupě jitrocelového sirupu. To už jsem věděl, že bylinky jsou často to nejlepší, čím si v případě zdravotních problémů člověk může pomoci.

Když jsme se před pár lety rozhodli radikálně změnit životní styl a velkoměsto vyměnit za venkov, shodou okolností právě tehdy mě jednoho dne na sociálních sítích upoutala fotka od kamarádky Ivy – fotka velké lahve od okurek, plná cukru a ještě čehosi zeleného. Bude z toho jitrocelový sirup, pravila Iva a poslala mně odkaz k jeho přípravě. A protože jitrocele v bio kvalitě máme kolem domu i jinde u nás kvanta, podobná lahev se i u nás doma brzy objevila 🙂

jitrocelovy-sirup-2
Příprava jitrocelového sirupu

Ano, trochu jsem musel vychytat poměr jitrocelových listů a cukru, ten jsem totiž na internetu hledal marně. A také jsem dolaďoval dobu odležení cukrovo jitrocelové směsi, tak aby se z bylinek uvolnilo co nejvíc šťávy. K větší výtěžnosti a množství samotného sirupu jsem si nakonec pomohl citronovou šťávou, tyčovým mixerem a pasírováním přes cedník.

Gloria, takhle dobrý jitrocelový sirup jsem v životě neochutnal 🙂

jitrocelovy-sirup-0
Jitrocelový sirup

Jitrocelový sirup

  • doba přípravy: celkem asi 60 minut + asi měsíc uležení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • asi 500 g jitrocelových listů
  • 1000 g krupicového cukru
  • šťáva z 2 citronů

postup:

Omyté a velmi dobře okapané jitrocelové listy nakrájím nadrobno. Velkou sklenici střídavě a rovnoměrně naplním vrstvami pokrájeného jitrocele (tím začínám ode dna) a vrstvami krupicového cukru, poslední vrstva je z cukru. Průběžně dobře v lahvi upěchovávám.

Lahev neprodyšně zavřu víčkem nebo miktrotenovým sáčkem, připevněným gumičkou a dám do chladu a temna odležet asi na měsíc.

Po měsíci, kdy by cukr měl být už zcela rozpuštěný, do lahve přiliji citronovou šťávu a tyčovým mixerem vše nahrubo rozmixuji. Rozmixovanou směs přes cedník procedím, pomocí lžíce nebo naběračky šťávu důkladně vymačkám.

Sirup přeliji do dobře vymytých a suchých lahví, zavíčkuji a uložím do lednice. Vydržet by tam měl bez problémů do jara.

Ještě něco k tomu:

  • Ideální doba pro sběr jitrocelových listů je od května do konce srpna, dřív než se objeví květní stvoly (ty do sirupu nepatří). Pokud to nestihnete, nic zas až tak zásadního se neděje: nasbírat jitrocel na sirup si můžete ještě i v říjnu.
  • Na sirup je třeba sbírat jitrocel kopinatý, to je ten, který má úzké dlouhé listy. Další druhy jitrocele se kvůli výrazně nižšímu obsahu účinných látek na přípravu sirupu nehodí.
  • Jitrocelový sirup užívám na kašel v případě potřeby 3 až 5 krát denně po jedné polévkové lžíci, děti 3 až 5 krát denně jednu kávovou lžičku.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *