Salát z grilované cukety se slaninou

Malá jídla Sezónní

 // 

Budu sdílet svoji radost a taky se trochu chlubit: Prá je tenhle salát jedním z nejlepších jídel, co jsem kdy z cukety vytvořil. A to je u nás doma opravdu dost velká pochvala 🙂 Velká pochvala hlavně vzhledem k tomu, že na cukety se (nejen) u nás odjakživa hledí se značným despektem (samozřejmě že neoprávněně!!). Co jen já se i letos, už od začátku léta naposlouchal, cože my si s tím kvantem proklatých cuket jen počneme…

Cukety miluju hlavně kvůli hodně široké škále možností jejich využití a taky kvůli značné chuťové „neutralitě“, která umožňuje celou řadu možných dochucení a tak je vlastně nikoli mínusem, ale předností cuket. Cukety mám ovšem také rád i kvůli jejich šťavnatosti, která jim dodává výrazný punc svěžesti.

Ten dnešní salát jsem si i já opravdu hodně oblíbil. Je výborný třeba jako lehká večeře, s čerstvě upečenou, křupavou domácí bagetou nebo světlejším kváskovým chlebem. Při větším hladu je možno přidat větší porci slaniny, případně salát ještě doplnit ztraceným vejcem.

Salát z grilované cukety se slaninou a parmazánem

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi hodina marinování cuket
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 4 středně velké cukety
  • 1 bio citron
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 2 stroužky česneku
  • špetka mletých chilli papriček
  • mletý bílý pepř
  • 4 lžíce jemně sekané natě hladkolisté petrželky
  • 200 g krájené anglické slaniny
  • 8 lžic strouhaného parmazánu

k podávání:

  • pečivo

postup:

Cukety omyju, zbavím pevných konců a nakrájím na kolečka o tloušťce necelého centimetru. Na dobře rozpálené grilovací pánvi nakrájené cukety nasucho postupně opeču z obou stran, dokud trochu nezměknou a nezačnou velmi lehce hnědnout.

Během opékání cuket připravím ve větší míse dresink z citronové šťávy, olivového oleje, cukru, oloupaných a prolisovaných stroužků česneku, špetky chilli a mletého bílého pepře. Do dobře prošlehaného, zatím neosoleného dresinku postupně ukládám ogrilovanou a na čtvrtkolečka pokrájenou cuketu, každou várku ogrilované cukety v dresinku promíchám. Nakonec přisypu jemně nasekanou petrželovou nať, znovu zlehka, ale dobře promíchám a odložím do chladu asi na hodinu.

Před samotným podáváním salátu nakrájím plátky anglické slaniny na tenčí proužky a nasucho je v nepřilnavé pánvi opeču. Parmazán najemno nastrouhám. Marinovanou cuketu lehce osolím, přidám asi polovinu nastrouhaného parmazánu a zlehka promíchám. Rozdělím na jednotlivé talíře, posypu opečenou, ještě vlažnou slaninou, pokapu případným výpekem a posypu zbytkem parmazánu.

Podávám s pečivem, ideálně s domácí bagetou nebo se světlým, čerstvě upečeným kváskovým chlebem.

Ještě něco k tomu:

  • Základní verzi tohoto salátu lze doplnit sušenými rajčaty, parmazán vyměnit za štědřejší dávku rozdrobené fety nebo sýra s modrou plísní, přidat lze i trochu posekaných vlašských ořechů, místo slaniny využít například zbytků grilovaného kuřete nebo opéct na kolečka nakrájenou klobásu.
  • Pokud mám k dispozici bio citron, do dresinku někdy přidávám i trochu jemně ostrouhané kůry.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *