Nakládané sýry (nejen sýry!) zažívají v poslední době velký boom. Vyhlašují se soutěže, běží kurzy nakládání, vycházejí speciální kuchařky, objevují se nové weby. Jistě, už hotový naložený sýr v mnohdy atraktivním balení dnes můžete docela běžně koupit. Nicméně dost často nakonec přichází zklamání, které od další konzumace naložených sýrů může odradit: nevalná chuť neodpovídající ceně.
Přitom stačí jen málo: Začít s nakládáním sýrů doma! Je to doslova chvilková záležitost, přitom plná dobrodružství a úžasného prostoru pro vaši fantazii. 🙂 Nemusí se zdaleka jednat o hermelín. Jde jen o to, aby sýr měl aspoň trochu pevnější konzistenci, aby nebyl přezrálý, povolený.
Dnes sáhneme po Jadelu, přírodním pařeném sýru, u nás vyráběném z kravského mléka, ručně pleteným.
Jadel naložený v oleji
- doba přípravy: 15 minut + ideálně 14 dnů uležení
- náročnost: velmi snadné
- počet porcí: 2-3
suroviny:
- 3 ks sýru Jadel (ideálně po jednom balení přírodního, uzeného a s kořením)
- 1 malá červená cibule
- 2 stroužky česneku
- lžíce jemně sekaného medvědího česneku (nebo sušený)
- několik kuliček pepře čtyř barev
- 2 ks bobkového listu
- špetka hořčičného semínka
- 1 ks nového koření
- špetka mleté chilli papričky
- kvalitní olivový olej
postup:
Jadely nakrájím na asi centimetrové plátky, pokud možno tak, aby se pletené části nerozpadly. Cibuli a česnek nakrájím na jemné plátky. Do sklenice odpovídající velikosti střídavě vrstvím jednotlivé ingredience včetně koření a na závěr zaliju olejem tak, aby vše bylo potopené. Uložím do chladna alespoň na dva dny, ideálně ale na týden či ještě lépe dva.
Ještě něco k tomu:
- Tenhle recept má bezpočet možných variací. Třeba místo medvědího česneku můžete přidat rozmarýn, sušená rajčata, olivy… Fantazii se meze nekladou! 🙂
- Podobně nakládat můžete i řadu dalších typů sýrů: balkánský, fetu, syrečky, Romadur, Blaťácké zlato, Nivu, Čedar…
- Zbylý olej uložím zpět do lednice a co nejdříve využiju k přípravě dresinků na saláty.
K pivku ale dobře proleželý 🙂