To jsme takhle jednou na podzim dostali od našeho starosty kompot z drobných, nažloutlých špendlíků, které v množství ne malém rostou u obecní cesty a nad nimiž jsme v létě, ještě když byly na stromě – ano, stydím se – tak trochu ohrnovali nos. Starosta byl jiného mínění: Kompot ze špendlíků nám prý určitě bude chutnat. Doma putoval do špajzu.
Před několika dny mně na onen kompot padl ve špajzu pohled. Že bychom sklenici konečně otevřeli? Sáhl jsem po něm a nakonec se rozhodl spotřebovat jej v piškotové buchtě. Ta je právě pro zužitkování kompotovaného ovoce jako stvořená a už dřív se právě s různými kompoty u nás osvědčila. Těsto je nejen rychlé, ale hlavně velmi dobré, pevné, ani po několika dnech není od kompotu rozměklé.
Koláč se povedl i tentokrát. Zavařené špendlíky v něm byly v něm naprosto skvělé. Skvělé tím spíš, že do nálevu kompotu byl přidaný i jeden hřebíček, který chuti ovoce dodal lehce kořeněný nádech.
Teď už je to víc než jasné: Letos na konci léta určitě půjdeme trhat a pak asi i zavařovat špendlíky 🙂
Piškotový koláč s kompotem
- doba přípravy: asi 20 minut + až 50 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 1 až 2 velké ovocné kompoty (2 sklenice po 7 dcl)
- 6 vajec
- hladká mouka – tolik, kolik váží použitá vejce
- krupicový cukr – tolik, kolik váží použitá vejce
- polovina kypřícího prášku do pečiva
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- špetka soli
- 6 lžic horké vody
na vymazání a vysypání plechu:
- máslo
- hrubá mouka
k podávání:
- moučkový cukr
postup:
Do dna velké dortové rozevírací formy přivřu papír na pečení, papír i boky formy vytřu máslem a vysypu hrubou moukou. Kompot nechám na cedníku dobře odkapat. Hladkou mouku společně s kypřícím práškem do pečiva proseju, do mouky vmíchám strouhaný muškátový oříšek. Troubu nechám rozehřát na 180 stupňů.
Do větší mísy rozbiji vejce a přisypu krupicový cukr, přidám špetku soli a ručním šlehačem ušlehám do hladké, světlé a husté pěny. Do této pěny pak postupně zašlehám horkou vodu a nakonec, také postupně, prosátou mouku s kypřícím práškem.
Do připraveného těsta opatrně vmíchám dobře okapané kompotované ovoce a urovnám do připravené formy. Peču v rozehřáté troubě asi 35 až 50 minut, dokud povrch koláče nezačne zlátnout a koláč se nezačne oddělovat od okrajů formy. Zda je koláč dobře upečený, vyzkouším pomocí špejle.
Upečený koláč nechám trochu zchladnout, potom z formy vyndám a nejlépe na kuchyňské mřížce nechám vychladnout úplně. Koláč podávám posypaný moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
- Váhou vajec, podle které se ve stejné gramáži přidává do těsta hladká mouka i krupicový cukr, se rozumí váha použitých celých vajec, tedy včetně skořápky.
- Kompot by měl mít pokojovou teplotu, z chladné spíže jej vyndejte předem. Pokud je kompot i s peckami a ovoce není příliš měkké, předem je vypeckuji, není to ale nutné.
- Uvedené suroviny vystačí na velkou dortovou formu o průměru asi 26 centimetrů. Pokud chcete použít menší, případně větší formu nebo plech, množství surovin snadno přepočítáte..
- Místo strouhaného muškátového oříšku můžete do těsta přimíchat špetku strouhané tonka fazole nebo kůru, ostrouhanou z omytého bio citrónu.
- Přesná doba pečení koláče je závislá na množství použitého ovoce i na tom, jak hodně je ovoce šťavnaté.
- V sezóně samozřejmě tento koláč můžete udělat s čerstvým ovocem 🙂