Ano, je sice z kupovaného listového těsta. Ale upřímně, komu by se v dnešní době chtělo jeho zdlouhavou domácí přípravu podstupovat. Krom upečení samotného těsta pak stačí už jen udělat snadný krém a ušlehat smetanu, vše urovnat a nechat zatuhnout. Pocukrovat a je hotovo! 🙂 Chuť kremeše je přitom báječná, myslím, že jen málokdo by je odmítnul. 🙂
Sám jsem se do kremeše přitom pustil teprve nedávno, kupovanému listovému těstu totiž příliš neholduji. Ale výsledek a v neposlední řadě i ohlas na ně mě přesvědčil, že kremeš teď budou u nás na stole pravidelně! A dokonce mám kvůli nim v úmyslu se pustit i do domácího listového těsta. 🙂
Kremeš
- doba přípravy: asi 30 minut + asi 15 minut pečení + celkem asi 6 hodin chladnutí a zatuhnutí
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 8
suroviny:
- 1 balení listového těsta 300 g
- 1 vanilkový pudink
- 500 ml mléka
- 1 lžíce hladké mouky
- 5 lžic cukru krupice
- 125 g másla
- 1 vanilkový lusk
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce cukru moučky
- 1 ztužovač šlehačky
k podávání:
- cukr moučka (na posypání hotového moučníku)
postup:
Podle návodu na sáčku uvařím z mléka, tří lžic cukru a pudinkového prášku smíchaného se lžící hladké mouky pudink, který nechám vychladnout.
Plát listového těsta o dvojnásobné velikosti, než je pekáček, do kterého kremeš budu dělat, rozdělím na dvě poloviny. Jednu polovinu pak rozkrájím na osm stejně velkých částí, druhou polovinu nechám v celku. Těsto propíchám vidličkou a upeču na plechu vyloženém pečícím papírem, v troubě rozpálené na 210 stupňů to trvá asi 15 minut. Upečené těsto nechám vychladnout.
Máslo ručním šlehačem rozšlehám se zbylým cukrem a vyškrábnutým vnitřkem vanilkového lusku, pak do másla postupně zašlehávám skoro úplně vychladlý pudink.
Smetanu ušlehám se ztužovačem a moučkovým cukrem do tuha.
Upečený a vychladlý velký plát listového těsta dám na dno pekáčku, na něj urovnám krém a pak i smetanu. Vršek zakryju osmi menšími obdélníky upečeného vychladlého těsta. Dám do lednice chladit aspoň na 5 hodin.
Před podáváním posypu moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
- V rozpisu uvedené množství surovin můžete lehce přizpůsobit počtu porcí, které chcete vyrobit. Na větší pekáček použijte dvojnásobné množství listového těsta i surovin na pudink a také smetany.
- Pokud nemáte vanilkový lusk, část cukru v pudinkovém krému nahraďte vanilinovým cukrem.