Kremeš. Asi nejjednodušší moučník, jaký znám

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Kremeš

Ano, je sice z kupovaného listového těsta. Ale upřímně, komu by se v dnešní době chtělo jeho zdlouhavou domácí přípravu podstupovat. Krom upečení samotného těsta pak stačí už jen udělat snadný krém a ušlehat smetanu, vše urovnat a nechat zatuhnout. Pocukrovat a je hotovo! 🙂 Chuť kremeše je přitom báječná, myslím, že jen málokdo by je odmítnul. 🙂

Sám jsem se do kremeše přitom pustil teprve nedávno, kupovanému listovému těstu totiž příliš neholduji. Ale výsledek a v neposlední řadě i ohlas na ně mě přesvědčil, že kremeš teď budou u nás na stole pravidelně! A dokonce mám kvůli nim v úmyslu se pustit i do domácího listového těsta. 🙂

Kremeš

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 15 minut pečení + celkem asi 6 hodin chladnutí a zatuhnutí
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 8

suroviny:

  • 1 balení listového těsta 300 g
  • 1 vanilkový pudink
  • 500 ml mléka
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 5 lžic cukru krupice
  • 125 g másla
  • 1 vanilkový lusk
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce cukru moučky
  • 1 ztužovač šlehačky

k podávání:

  • cukr moučka (na posypání hotového moučníku)

postup:

Podle návodu na sáčku uvařím z mléka, tří lžic cukru a pudinkového prášku smíchaného se lžící hladké mouky pudink, který nechám vychladnout.

Plát listového těsta o dvojnásobné velikosti, než je pekáček, do kterého kremeš budu dělat, rozdělím na dvě poloviny. Jednu polovinu pak rozkrájím na osm stejně velkých částí, druhou polovinu nechám v celku. Těsto propíchám vidličkou a upeču na plechu vyloženém pečícím papírem, v troubě rozpálené na 210 stupňů to trvá asi 15 minut. Upečené těsto nechám vychladnout.

Máslo ručním šlehačem rozšlehám se zbylým cukrem a vyškrábnutým vnitřkem vanilkového lusku, pak do másla postupně zašlehávám skoro úplně vychladlý pudink.

Smetanu ušlehám se ztužovačem a moučkovým cukrem do tuha.

Upečený a vychladlý velký plát listového těsta dám na dno pekáčku, na něj urovnám krém a pak i smetanu. Vršek zakryju osmi menšími obdélníky upečeného vychladlého těsta. Dám do lednice chladit aspoň na 5 hodin.

Před podáváním posypu moučkovým cukrem.

Kremeše
Kremeš

Ještě něco k tomu:

  • V rozpisu uvedené množství surovin můžete lehce přizpůsobit počtu porcí, které chcete vyrobit. Na větší pekáček použijte dvojnásobné množství listového těsta i surovin na pudink a také smetany.
  • Pokud nemáte vanilkový lusk, část cukru v pudinkovém krému nahraďte vanilinovým cukrem.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *