Občas se mně při improvizované rychlovce v podobě polévky stává, že s ní nejsem v průběhu její přípravy spokojen. Znáte to určitě sami: Na polévku občas využijete zbytky zeleniny, které již potřebují zpracovat, ale k dokonalosti jakoby pořád ještě něco chybělo. Ano, i ten nejobyčejnější vývar výrazně zatraktivníte právě následujícím krupicovým svítkem. Je chuťově i vzhledově trochu podobný celestýnským nudlím (recept je zde – kedlubnová polévka s celestýnskými nudlemi), nicméně na rozdíl od nich se tenhle svítek asi pět až deset minut vaří společně s polévkou. Vylepší ji dokonale! Vyzkoušejte a uvidíte, že si jej tak jako já oblíbíte. 🙂
Krupicový svítek do polévky
- doba přípravy: asi 10 minut + asi 10 minut vaření
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 2 vejce
- 4 lžíce pšeničné krupice
- čtvrt lžičky soli
- mletý černý pepř
- lžíce sekané natě hladkolisté petrželky
na smažení:
- olej
postup:
V misce rozšlehám vejce společně s krupicí, mletým černým pepřem a jemně sekanou natí hladkolisté petrželky. Na pánvi rozpálím olej, rozšlehanou směs na něj naleju a pomalu opékám z jedné a pak i z druhé strany. Poté svítkovou omeletu přendám na talíř, nechám trochu zchladnout a rozkrájím na tvary, které se mně zrovna líbí.
Rozkrájený svítek přidám do hrnce se skoro hotovou polévkou a asi posledních pět až deset minut společně s ní povařím.
Ještě něco k tomu:
- Do těsta svítku lze přidat i jiné bylinky, třeba libeček, celerovou nať nebo bazalku.
- K osmažení krupicového svítku samozřejmě můžete místo oleje použít sádlo, případně přepuštěné máslo. Konkrétní volbu je dobré podřídit typu polévky, do které svítek budete přidávat.
- Krupicový svítek se dá velmi dobře zmrazovat, uschovat si jej tak můžete do zásoby.