Krupicový svítek posune polévku o level výš

Polévky Rychlé Vegetariánská

 // 

Krupicový svítek do polévky

Občas se mně při improvizované rychlovce v podobě polévky stává, že s ní nejsem v průběhu její přípravy spokojen. Znáte to určitě sami: Na polévku občas využijete zbytky zeleniny, které již potřebují zpracovat, ale k dokonalosti jakoby pořád ještě něco chybělo. Ano, i ten nejobyčejnější vývar výrazně zatraktivníte právě následujícím krupicovým svítkem. Je chuťově i vzhledově trochu podobný celestýnským nudlím (psal jsem o nich zde), nicméně na rozdíl od nich se tenhle svítek asi pět až deset minut vaří společně s polévkou. Vylepší ji dokonale! Vyzkoušejte a uvidíte, že si jej tak jako já oblíbíte. 🙂

 

Krupicový svítek do polévky

  • doba přípravy: asi 10 minut + asi 10 minut vaření
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 2 vejce
  • 4 lžíce pšeničné krupice
  • čtvrt lžičky soli
  • mletý černý pepř
  • lžíce sekané natě hladkolisté petrželky

 

na smažení:

  • olej

 

postup:

V misce rozšlehám vejce společně s krupicí, mletým černým pepřem a jemně sekanou natí hladkolisté petrželky. Na pánvi rozpálím olej, rozšlehanou směs na něj naleju a pomalu opékám z jedné a pak i z druhé strany. Poté svítkovou omeletu přendám na talíř, nechám trochu zchladnout a rozkrájím na tvary, které se mně zrovna líbí.

Rozkrájený svítek přidám do hrnce se skoro hotovou polévkou a asi posledních pět až deset minut společně s ní povařím.

 

Ještě něco k tomu:

  • Do těsta svítku lze přidat i jiné bylinky, třeba libeček, celerovou nať nebo bazalku.
  • K osmažení krupicového svítku samozřejmě můžete místo oleje použít sádlo, případně přepuštěné máslo. Konkrétní volbu je dobré podřídit typu polévky, do které svítek budete přidávat.
  • Krupicový svítek se dá velmi dobře zmrazovat, uschovat si jej tak můžete do zásoby.

Napsat komentář