I když před sladkostmi dávám přednost slaným jídlům, biskupský chlebíček je jednou z mála výjimek: Ten bych mohl stále. 🙂 Možná proto, že ho mám spojený s dětstvím a mojí babičkou, která ho často dělávala. Pamatuju, že od čokolády jsem měl pokaždé zmazanou pusu i ruce, a že celý chlebíček bych býval dokázal sníst snad na posezení. 🙂 Nejsem u nás doma ale zdaleka jediný, kdo jej má rád. A nechává mě úplně v klidu to, že ani nevím, odkud svoje pojmenování „biskupský“ tenhle chlebíček vlastně vzal. 🙂
Vedle svojí výtečné chuti má ale biskupský chlebíček ještě další přednost: Upotřebíte v něm dobře zbylé bílky, které při vaření tu a tam docela často zbydou. Já zbylé bílky schraňuju v mrazáku, kam je do jedné krabičky postupně přidávám. Když nadejde čas na pečení biskupského chlebíčku, stačí zmrzlou kostku bílků nechat jen trochu povolit, rozšlehat do sněhu jdou snadno.
Receptů na něj je celá řada, tenhle nejčastěji používám já:
Biskupský bílkový chlebíček s čokoládou, ořechy a sušeným ovocem
- doba přípravy: asi 30 minut + asi 40-50 minut pečení
- obtížnost: snadné
suroviny:
- 6 – 8 bílků
- 120 g cukru krupice
- 1 vanilkový lusk
- 100 g hrubé mouky
- 30 g lískových ořechů
- 1 lžíce hrubě posekané hořké čokolády
- hrst směsi hrubě posekaných sušených brusinek, meruněk a kandované citrónové kůry
- špetka soli
- půl lžičky sušené citrónové kůry
- 4 lžíce rostlinného oleje
- sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
na polevu:
- 40 g hořké čokolády
- 28 g ztuženého tuku nebo sádla
- 2 lžíce horké vody
na vymaštění a vysypání formy:
- tuk
- hrubá mouka
postup:
Lískové ořechy hrubě nasekám a smíchám se lžící také nahrubo posekané hořké čokolády, posekaným sušeným ovocem, kandovanou kůrou a asi čtvrtinou cukru.
Formu vymastím sádlem a vysypu hrubou moukou.
Bílky se solí ušlehám do tuha, pak do nich zašlehám asi tři čtvrtiny cukru a nakonec opatrně, ale dobře vmíchám hrubou mouku, vyškrábnutý obsah vanilkového lusku, sušenou citrónovou kůru, olej a na závěr připravenou směs oříšků, čokolády, kandovaného ovoce a části cukru. Těsto vliju a urovnám do formy a dám péct do trouby na 40 až 50 minut při 160 stupních. Upečený chlebíček poznám pomocí špejle, kterou zabodnu do středu těsta a vytáhnu ji bez jakýchkoli zbytků těsta.
Upečený chlebíček nechám chvíli ve formě chladnout a pak opatrně vyklopím na mřížku, kde nechám úplně vystydnout.
Ve vodní lázni, například v kastrůlku vloženém do většího kastrolu naplněného horkou vodou rozpustím za stálého míchání nalámanou čokoládu s posekaným ztuženým tukem nebo sádlem, do úplně rozpuštěné směsi rychle vmíchám horkou vodu. Polevou přeliju vršek chlebíčku, položeného na kuchyňské mřížce podložené papírem, a nechám ji ztuhnout.
Chlebíček krájím ostrým nožem.
Ještě něco k tomu:
- Pokud nemáte vanilkový lusk, můžete jej nahradit vanilinovým cukrem, o to méně přidejte do těsta krupicového cukru.
- Náplň chlebíčku, tedy sušené ovoce s ořechy a čokoládou, můžete obměňovat podle své fantazie, množství by ale nemělo být vyšší, než je v receptu.
- Chlebíček při pečení prakticky nenabyde, formu tedy můžete naplnit úplně celou.