Lososa máme u nás doma opravdu moc rádi, často bývá i na našem štědrovečerním stole. Tuze dobrá a na přípravu nesmírně vděčná ryba. Receptů existuje celá řada, ale moje zkušenost praví, že čím jednodušší úprava lososa, tím lepší je výsledek.
Základem toho dnešního receptu je velmi prostá marináda, obsahující jen olivový olej, šťávu z citronů a pomerančů a pak už jen mletý bílý pepř a sůl. Nic víc, jak prosté… I v tomto případě platí, že v jednoduchosti je síla. Však se sami přesvědčte 🙂
Lososa nejen v této úpravě rád podávám s dušenou pohankou (stejnou přílohu má i bylinkový losos s pohankou a růžičkovou kapustou), jako příloha se hodí ale i černá čočka neboli beluga, dušená rýže, pečené nebo vařené brambory, případně jen teplá zelenina.
Losos na citrusech
- doba přípravy: celkem asi 20 minut + asi 3 hodiny marinování lososa
- náročnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 4 filety z lososa (i s kůží, celkem asi 800 g)
- 2 citrony
- 2 pomeranče
- 1 dcl olivového oleje
- mletý bílý pepř
- sůl
na dokončení šťávy:
- půl lžičky bramborového škrobu
- 2 lžíce vody
- 1 lžička cukru
postup:
Porce lososa očistím, omyji studenou vodou a osuším. Asi na 3 hodiny porce lososa naložím do marinády z olivového oleje, prošlehaného s pomerančovou a citronovou šťávou, mletým bílým pepřem a trochou soli. Během marinování maso jednou, dvakrát otočím.
Troubu dám rozehřát na 210 stupňů. Porce lososa vyjmu z marinády, nechám okapat a rozložím vedle sebe a kůží dolů do pekáčku, vyloženého pečícím papírem nebo alobalem. V rozehřáté troubě peču 8 až 10 minut, podle tloušťky filetů. Poslední asi 2 minuty troubu přepnu na funkci gril.
Během pečení lososa připravím šťávu. Zbylou marinádu sliji do kastrůlku, přivedu k varu a za stálého míchání přidám škrob, rozmíchaný v troše vody, velmi krátce povařím. Šťávu dochutím trochou cukru, v případě potřeby dosolím a dopepřím.
Ještě něco k tomu:
- V případě časové tísně stačí lososa marinovat alespoň 30 minut. Tři hodiny jsou ale pochopitelně lepší 🙂
- Pokud máte lososa rádi propečenějšího, dejte mu v troubě minutu, dvě navíc. Obecně ale i u lososa platí to, co u hovězího steaku: Méně znamená více 🙂
- Na talířích můžete lososa posypat sekanou pažitkou nebo natí hladkolisté petrželky a plátkem citronu.