Je ohromná radost něco takového dát na stůl

Hlavní jídla Přílohy

 // 

Bylinkový losos s pohankou a růžičkovou kapustou

Mám rád jídla, která v sobě mají vtip, nejsou „okoukanou“ klasikou, jsou jednoduchá, rychlá na přípravu, lehká pro žaludek, pokud možno aspoň trochu zdraví prospěšná a v neposlední řadě taky dobrá. Zkrátka a dobře sexy, jak je dnes v gastronomii módní říkat. Je ohromná radost si takové jídlo ze surovin, které jsou po ruce, vymyslet, připravit, naservírovat a počkat si na to, jaký bude mít u stolu ohlas. Ryby s méně obvyklou přílohou jsou jednou z takových cest. Třeba právě následující bylinkový losos s pohankou a růžičkovou kapustou úspěch rozhodně měl. A přitom je jeho příprava tak jednoduchá!

Bylinkový losos s pohankou a růžičkovou kapustou

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 120 minut odležení ryby a přílohy
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 4 filety z lososa (i s kůží)
  • 1 lžíce odrhnutých lístků majoránky
  • 1 lžíce odrhnutých lístků tymiánu
  • 1 lžíce odrhnutých lístků oregana
  • 2 citrony
  • 1 lžíce másla
  • mletý černý pepř
  • sůl

na přílohu:

  • asi 25 růžičkových kapustiček
  • 200 g pohanky
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 větší cibule
  • půl lžíce jemně posekané natě libečku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • mletý černý pepř
  • sůl

postup:

Filety z lososa omyju, osuším, pokapu šťávou z dvou citronů, osolím, opepřím a obalím v odrhnutých a nahrubo nasekaných lístcích majoránky, tymiánu a oregana. Nechám odležet v chladu asi dvě hodiny.

Asi půl hodiny před podáváním připravím přílohu. Na jedné lžíci olivového oleje zpěním oloupanou a drobně nakrájenou cibuli, přisypu propláchnutou pohanku, krátce ji orestuji a zaliju vařícím zeleninovým vývarem. Osolím, opepřím a přidám půl lžíce jemně posekaného libečku. Pod poklicí vařím 5 minut, pak odstavím a nechám s neodkrytou poklicí a v teple dojít asi 20 minut. Pohanka by všechnu tekutinu měla vsáknout.

Růžičkovou kapustu omyju a očistím, dám na pařák do kastrolu s horkou vodou a osolím, zakryju poklicí. Kapusta by měla být v páře měkká asi za 10 minut.

Na rozpálené nepřilnavé pánvi rozpustím máslo a osmažím filety z lososa. Nejprve asi 3, nejvýše 4 minuty kůží dolů, potom kůží nahoru další 2, maximálně 3 minuty, podle výšky filetů.

Do odstáté pohanky dám lžíci másla, nechám rozpustit a lehce promíchám. Na talíře rozdělím pohanku, lososa a růžičky kapusty, které zlehka pokapu olivovým olejem.

Ještě něco k tomu:

  • Nelitujte peněz a lososa kupujte jen chlazeného, nikdy ne mraženého. Rozdíl v chuti je přímo propastný. Lososa rozhodně nesmažte dlouho, maso by mělo zůstat narůžovělé a mělo by být šťavnaté.
  • Pokud máte bio citrony, můžete k bylinkám na marinování lososa přidat i trochu ostrouhané citronové kůry.
  • Pohanku můžete ochutit i jinými bylinkami, místo žluté cibule můžete zkusit i jemnější červenou.
  • Místo pohanky můžete použít i jinou, méně tradiční přílohu, například černou čočku, kuskus nebo bulgur.

Napsat komentář