Nastrouhejte si koláč

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Strouhaný tvarohový koláč s čokoládovou polevou

Ohromně jednoduchý, rychlý a také generacemi osvědčený recept. Nastrouhat těsto do formy zvládne skutečně každý, tím spíš ten, kdo má z válení těsta dotenka a jeho přenášení do formy strach. 🙂 Strouhaný tvarohový koláč s čokoládovou polevou mívá úspěch ale i kombinací tvarohové náplně s kakaovým těstem a čokoládovou polevou.

Strouhaný tvarohový koláč s čokoládovou polevou

  • doba přípravy: asi 50 minut + asi 2 hodiny odležení těsta + asi 40 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • půl sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 3 lžíce kakaa
  • 250 g Hery nebo jiného rostlinného tuku
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce rumu
  • špetka soli

na náplň:

  • 750 g měkkého tvarohu
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 2 lžičky bramborového škrobu
  • 3 žloutky
  • 4 bílky
  • špetka soli

na polevu:

  • 120 g hořké čokolády
  • 84 g ztuženého tuku
  • 6 lžic horké vody

na vymazání a vysypání boků formy:

  • tuk
  • hrubá mouka

postup:

Proseju mouku s práškem do pečiva, špetkou soli a kakaem, promíchám.

V hlubší míse ručním šlehačem utřu do pěny změklou Heru s krupicovým i vanilkovým cukrem a žloutkem. Přidám sypkou směs a 2 lžíce rumu a rukou vypracuji kompaktní těsto, které asi na dvě hodiny zabalím do potravinové fólie a uložím do lednice.

Z bílků ušlehám tužší sníh. V další míse promíchám moučkový cukr s vanilkovým, špetkou soli a bramborovým škrobem, přidám žloutky a tvaroh a ručním šlehačem dobře prošlehám, nakonec opatrně vmíchám sníh z bílků.

Dno větší kulaté dortové formy vyložím pečícím papírem, boky formy vytřu tukem a vysypu hrubou moukou. Na dno formy nastrouhám na okurkovém struhadle polovinu těsta, na ni rozetřu tvarohovou náplň. Tu nakonec zakryju druhou polovinou nastrouhaného těsta. Dám do trouby vyhřáté na na 200 stupňů na 25 minut, pak teplotu stáhnu na 180 stupňů a peču ještě asi dalších 15 minut. Upečený koláč poznám podle špejle, kterou po zapíchnutí do středu vytáhnu bez zbytků těsta.

Koláč nechám chvíli chladnout na kuchyňské mřížce, pak vyndám z formy a na mřížce nechám dát chladnout. Mezitím připravím polevu: Ve vodní lázni, například v kastrůlku vloženém do většího kastrolu naplněného horkou vodou rozpustím za stálého míchání nalámanou čokoládu s posekaným ztuženým tukem, do úplně rozpuštěné směsi rychle vmíchám horkou vodu. Polevou přeliju vršek vlažného koláče a nechám ji ztuhnout.

Koláč krájím ostrým nožem.

Strouhaný tvarohový koláč s čokoládovou polevou

Ještě něco k tomu:

  • Tvaroh na tento recept vyberte hladký, dobře odstředěný, tedy bez zbytečné vody a také bez hrudek.
  • Pokud spěcháte nebo na polevu zrovna nemáte po ruce suroviny, koláč můžete připravit a podávat i bez ní.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *