Pokud máte na zahradě nebo ve skleníku salátové okurky, už tušíte, kam mířím. Hadovek se často urodí tolik, že nevíte, co s nimi. Tenhle recept je úžasně jednoduchý, rychlý, bez pracného zavařování. Okurkový salát z vlastních zdrojů budete mít celou zimu, v chladnu a temnu by dokonce měl vydržet dva roky. Až přijde čas, stačí otevřít, přendat do misek, zakápnout trochou oleje a salát můžete nést na stůl. 🙂
Okurkový salát do zásoby
- doba přípravy: 15 minut + 24 hodin uležení
- náročnost: velmi snadné
suroviny:
- 5 kg okurky salátovky
- 1 kg cibule
- 1 svazek jarní cibulky
- 1 kg cukr krupice
- 500 ml octa
- 1 balíček Deka
- 1 lžička mletého pepře
- snítka libečku
postup:
Omyté neloupané hadovky nastrouhám na okurkovém struhadle, tedy na slzičky do velké mísy, přidám jemněji pokrájenou cibuli a jasní cibulku, jemně nasekaný libeček a všechny ostatní přísady. Dobře promíchám a na 24 hodin uložím do lednice, během té doby ještě párkrát promíchám. Poté naplním do sklenic, dobře uzavřu a uložím do chladna a temna.
Ještě něco k tomu:
- Místo obvykle používaného lihového octa lze použít ocet jablečný.
- Pokud vám nevyhovuje libeček, ale máte v okurkovém salátu rádi nebo pokud chcete zkusit jinou čerstvou bylinku, můžete přidat tu. Já občas sáhnu třeba po troše saturejky.
- Takto zpracované okurky se časem „rozleží“, jejich chuť začne být ostřejší a pikantnější. Pokud vám to nebude vyhovovat, můžete je před podáváním scedit nebo použít do míchaného salátu společně s čerstvou zeleninou (například rajčaty), která ostřejší chuť zmírní.
- Oproti jiné zelenině mají okurky sice jen minimum vitamínů, ale naopak hodně draslíku, který dobře působí i na zažívání.
- Narazíte-li na hořké okurky, rozhodně je nevyhazujte. Existuje totiž jednoduchá, byť trochu zdlouhavá pomoc z dílny našich babiček: Hořkost okurek pomůže hodně zmírnit několikahodinová lázeň okurek (někdy až 7 hodin) ve studené vodě, kterou několikrát během té doby vyměníte.