Proboha, co s tou záplavou hadovek?

Ostatní Sezónní Vegetariánská

 // 

okurka salátová

Pokud máte na zahradě nebo ve skleníku salátové okurky, už tušíte, kam mířím. Hadovek se často urodí tolik, že nevíte, co s nimi. Tenhle recept je úžasně jednoduchý, rychlý, bez pracného zavařování. Okurkový salát z vlastních zdrojů budete mít celou zimu, v chladnu a temnu by dokonce měl vydržet dva roky.  Až přijde čas, stačí otevřít, přendat do misek, zakápnout trochou oleje a salát můžete nést na stůl. 🙂

Okurkový salát do zásoby

  • doba přípravy: 15 minut + 24 hodin uležení
  • náročnost: velmi snadné

suroviny:

  • 5 kg okurky salátovky
  • 1 kg cibule
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 kg cukr krupice
  • 500 ml octa
  • 1 balíček Deka
  • 1 lžička mletého pepře
  • snítka libečku

postup:

Omyté neloupané hadovky nastrouhám na okurkovém struhadle, tedy na slzičky do velké mísy, přidám jemněji pokrájenou cibuli a jasní cibulku, jemně nasekaný libeček a všechny ostatní přísady. Dobře promíchám a na 24 hodin uložím do lednice, během té doby ještě párkrát promíchám. Poté naplním do sklenic, dobře uzavřu a uložím do chladna a temna.

Okurkový salát do zásoby

Ještě něco k tomu:

  • Místo obvykle používaného lihového octa lze použít ocet jablečný.
  • Pokud vám nevyhovuje libeček, ale máte v okurkovém salátu rádi nebo pokud chcete zkusit jinou čerstvou bylinku, můžete přidat tu. Já občas sáhnu třeba po troše saturejky.
  • Takto zpracované okurky se časem „rozleží“, jejich chuť začne být ostřejší a pikantnější. Pokud vám to nebude vyhovovat, můžete je před podáváním scedit nebo použít do míchaného salátu společně s čerstvou zeleninou (například rajčaty), která ostřejší chuť zmírní.
  • Oproti jiné zelenině mají okurky sice jen minimum vitamínů, ale naopak hodně draslíku, který dobře působí i na zažívání.

Napsat komentář